Tõmošenko lendab laupäeval Moskvasse kõnelustele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa peaminister Vladimir Putin võtab nädalavahetusel vastu Ukraina valitsusjuhi Julia Tõmošenko, et proovida lahendada gaasitüli, mis on puhkenud kahe riigi vahel ja jätnud paljud Euroopa riigid tarnete katkemise tõttu külma kätte.


Brüsselis pole küll suurt entusiasmi minna eraldi kohtumisele, mille pakkus välja Venemaa president Dmitri Medvedev, kuid Euroopa Komisjon lubas siiski saata kohale oma energiavoliniku ning ka eesistujamaa Tšehhi esindaja, kui kahe idapoolse naabri liidrite kohtumine tõesti toimub, vahendas

Reuters

.

Putini pressiesindaja ütles, et peaminister kohtub Tõmošenkoga pärast naasmist visiidilt Saksamaale, kus ta kohtub reedel kantsler Angela Merkeliga. Saksa valitsusjuht hoiatas täna, et gaasitarnete mittejätkumine võib pikas perspektiivis hävitada kindlustunde Moskva suhtes. Rahvusvaheline Energiaagentuur teatas aga täna, et Venemaad ei saa enam pidada usaldusväärseks gaasitarnijaks.

Venemaa gaasitarneid vaatlema saadetud ekspertidele lähedal seisev isik tunnistas meediale, et ka täna jäid tarned Euroopasse tulemata, sest ehkki Gazprom pakkus gaasi, tegi ta seda viisil, mis ei võimaldanud edukat transiiti Euroopasse korraldada. Seetõttu keeldus Ukraina taas gaasi läbi laskmast.

«ELi vaatlejad näevad selgelt, et Venemaa ei anna torujuhtmesse piisavalt gaasi ning valib selgelt kõige raskema trassi ega kasuta erinevaid trasse, nagu on tarvilik,» ütles Brüsselis viibiv allikas Reutersile.

Euroopa Komisjon teatas samal ajal, et kõik tingimused on täidetud Venemaa gaasitarnete alustamiseks läbi Ukraina jälle, kuid ametlikult ühte osapoolt selle mittetoimumises ei süüdistatud, üritades vältida kaasatõmbamist ülimalt keerulisse tehnilisse vaidlusse, mille taustaks on laiemad poliitilised erimeelsused.

Brüsselis kardetakse ka, et president Medvedevi kutse tippkohtumiseks Moskvas võib olla katse ajada euroliidu liikmed omavahel vastakuti, et lõhestada blokki, mis seni on suutnud säilitada võrdlemisi ühtset lähenemist. Sellegipoolest lubati Moskvasse laupäevaks saata energiavolinik Andris Piebalgs ja eesistujamaa Tšehhi tööstus- ja kaubandusminister Martin Riman.

Venemaa on praegu ühe kompromissina pakkunud ka võimalust, et Euroopa importijad hakkaksid ise ostma Ukrainale nn tehnilist gaasi, mida on vaja transiidi toimimiseks või looksid rahvusvahelise konsortsiumi sealsete transiidikanalite haldamiseks. Tarnete katkemise üheks põhjuseks eelmisel nädalal oli just nimelt tüli tehnilise gaasi pärast, mida Ukraina hinnangul peab andmatarnija, aga Venemaa hinnangul peaks hankima transiitmaa ise.

Euroopa Liit impordib viiendiku tarbitavast gaasist Venemaalt läbi Ukraina ning mitu kagupoolset liikmesmaad on sellest suures sõltuvuses. Seetõttu on viimased kaks nädalat kestnud tüli uuesti hoo sisse  lükanud arutelule energiatarnete mitmekesistamise vajadusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles