Idaeurooplased solvusid tšehhide kunstiteose peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii Euroopa Liidu kui oma kodumaa haneks tõmmanud skandaalse tšehhi kunstniku värske teos ajendas eile Bulgaariat ja Slovakkiat protesti esitama.


«Palun Bulgaarialt vabandust ja kui selle valitsus tunneb end solvatuna, oleme kahtlemata nõus läbi rääkima,» ütles eile ELi eesistujamaa Tšehhi asepeaminister Alexandr Vondra. «Kui Sofia seda nõuab, siis oleme nõus selle maha võtma,» lisas ta Bulgaariat nn Türgi stiilis jalajälgedega WCna kujutava skulptuuri kohta.



Eile õhtul esitas Vondrale protesti ka Slovakkia välisministeerium.



Alates selle nädala algusest, mil teos kõigile huvilistele imetlemiseks välja pandud, on Bulgaaria oma riigi solvamise vastu häälekalt protestinud ja saatnud kirja koguni ELi välispoliitika juhile Javier Solanale.



«Entropa»-nimeline kunstiteos on väljas Brüsselis Euroopa Liidu Justus Lipsiuse hoones, mille iga uus eesistujamaa võib oma soovi kohaselt kaunistada. Tšehhide valik – mosaiikskulptuur iga liikmesriigi mingit stereotüüpi kujutava kontuuriga – on tekitanud väga suurt huvi ja kohati ka paksu pahameelt.



Eesti: sirp ja vasar


Bulgaaria ja Slovakkia pole sugugi ainsad, kelle konnasilmadel teos tallab. Näiteks Saksamaa kujutist kaunistab kaudselt haakristi meenutav kiirtee, Prantsusmaa on lihtsalt kontuur ja suur silt, millel kirjas «Streik!», Holland on üleni vee all, välja arvatud mõned pinnast kõrgemale ulatuvad minaretid, Eestit ilmestavad motoriseeritud sirp ja vasar, Leedut Venemaa poole urineerivad sõdurid – selline on kunstniku tõlgendus Euroopast ja stereotüüpidest.



Iga riigi sõbraliku mõnitamisega teosega seotud naljad aga ei piirdu. Ametlikult teatasid Tšehhi võimud, et kõiki ELi riike kujutava teose autoriteks on 27 riigi kunstnikud, mille kohta valmis ka eraldi kataloog. Seal oli näiteks Leedu teose kirjeldusele lisatud, et tegu on uut tüüpi monumendiga riigi vabadusele, Eesti kommunismisümbolite asjus kommentaar puudub.



Pärast ajakirjanduse puurivaid küsimusi oli teose autor David Černý aga sunnitud paljastama, et kunstnike nimed olid väljamõeldis ja tegelikult valmistas kogu skulptuuri Černý ise koos abilistega. Kunstniku sõnul oli algne plaan kaasata tõesti kõik liikmesriigid, kuid lõpuks ei jätkunud selleks lihtsalt aega ega jõudu.



«Groteskne liialdamine on tšehhi kultuuri tunnusjoon ja vale­identiteetide loomine on üks moodsa kunsti strateegiaid,» kommenteeris varemgi skandaalidega silma paistnud 41-aastane Černý AFP-le.



Eile koos Černýga kõigi solvatute ees esinenud ja vabandust palunud asepeaminister Vondra jäi igal juhul kunstnikuga samale nõule selles, et isegi kui bulgaarlaste viha ei lahtu, siis kogu 16-ruutmeetrist kunstiteost maha võtma ei pea.



Eesti ei kavatse protestida


Lisaks mainitule sisaldab teos kujutisi Itaaliast kui hiiglaslikust jalgpalliväljakust, kus mängijad oma strateegiliselt tähtsate kehaosade ees palle hoiavad.



Suurbritannia suhet ELiga väljendab aga fakt, et riik on teoselt üldse puudu. Soomet tutvustab maailmale puupõrandal lamav purjus mees.



Hoolimata julmadest naljadest ükski riik peale Bulgaaria ja Slovakkia siiani ametlikult solvumist väljendanud ei ole.



Ka Eesti esindus ELi juures teatas eile Postimehele, et «Eesti ei ole eesistuja valitud kunsti asjus protestinud ja ei kavatse seda hetkel ka teha».



Soome esindus kinnitas ajalehele Helsingin Sanomat, et kunsti ei tasu liiga tõsiselt võtta.



Poolas, mille kujutist illustreerivad katoliku preestrid, kes Iwo Jima stiilis püstitavad vikerkaarelippu, korraldas telekanal TVN24 teose kohta internetiküsitluse. 64 protsenti vastanuist leidis, et nali Poola konservatiivsuse ja katoliikluse arvel on hea ja tabav, vaid 13 protsenti arvas, et see solvab riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles