Vilniuse meeleavaldajad palkasid lisaturvamehi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilniuses üritatakse vältida Riia rahutuste kordumist.
Vilniuses üritatakse vältida Riia rahutuste kordumist. Foto: AFP / Scanpix

Täna Vilniuses meeleavaldust korraldavad ametiühingud pingutavad juba ette selleks, et vältida teisipäevaste Riia ja kolmapäevaste Sofia sündmuste kordumist, ning on palganud juurde turvatöötajaid.



Leedu ametiühingud kutsuvad täna inimesi marssima seimihoone eest valitsuse maja ette ning kõiki autojuhte südapäeval solidaarsuse märgiks peatuma ja signaalitama.



Meeleavaldusega nõutakse alampalga suurendamist, kiiruga alustatud maksureformi peatamist ning seda, et värske valitsus ei alustaks kohe raiskamise ehk siis uute ministeeriumide asutamisega.



Protestimarsi korraldajad ütlesid ajalehele Respublika, et loevad ürituse kordaläinuks siis, kui kohale tuleb 3000–4000 inimest. Juhul kui valitsus seal esitatud nõudmisi kuulda ei võta, lubavad Leedu ametiühingud korraldada üleriigilise streigi. Vältimaks Riias juhtunu kordumist, lubasid nad omalt poolt politseinikele appi palgata veel kümneid turvamehi.



Täna südapäeval avaldatakse taas meelt ka Riias. Korruptsioonivastase organisatsiooni Transparency International Läti osakond kavandab paarikümne kohaletulijaga üritust, mille eesmärk on mõista hukka teisipäeval pärast rahumeelset meeleavaldust vanalinna laamendama suundunud inimeste käitumine.



Homme Läti pealinnas meelt avaldada soovinud Ricibas partija aga selleks linnavalitsuselt luba ei saanud. Uudisteagentuuri LETA teatel jättis linnavalitsus erakonnale miitinguloa andmata sealse kaitsepolitsei soovitusel. Viimaste hinnangul kavatseti seda meeleavaldust peaaegu kindlasti kasutada rahutuste organiseerimiseks.



Eile luges märatsemiseks üle kasvanud meeleavalduse kahjusid kokku ka Bulgaaria pealinn Sofia. Seal kogunes tuhatkond valitsusvastast parlamendihoone ette üleeile õhtul, et näidata oma pahameelt riigijuhtide korrumpeerituse ja ebaefektiivsuse suhtes.



Algselt rahumeelse protestiürituse rikkusid aga maske kandvad marurahvuslased ja jalgpallifännid, kes asusid parlamenti turvavate politseinike pihta lumepalle ja kive loopima.


Kuigi politseinikke oli enam-vähem sama palju kui meeleavaldajaid, pidid korrakaitsjad AFP andmeil mürgeldajate laialiajamiseks siiski kummikuule tulistama.



Sofia haiglad pidid tohterdama 33 rüseluses vigastada saanud inimest, kelle seas oli tosin politseinikku. Arreteerituid oli 154, nende seas ka üks 15-aastane noorsand kolme kodus valmistatud pommiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles