Hodorkovski kritiseeris Euroopa kohut

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski
Mihhail Hodorkovski Foto: SCANPIX

Vangi mõistetud naftakompanii Jukose endise omaniku Mihhail Hodorkovski sõnul tegi Euroopa Inimõiguste Kohus (ECHR) Vene võimudele järeleandmisi.

2003. aastal kelmuses, maksudest kõrvalehoidmises ja pettuses kinni peetud ja kahe aasta pärast vangi mõistetud Hodorkovski ütles intervjuus Soome päevalehele Helsingin Sanomat, et ta mõistab, miks Strasbourgis tegutsev kohtuorgan otsustas möödunud aasta 31. mail, et Jukose kohtuasi polnud poliitiliselt motiveeritud, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Kuigi kohus leidis toona, et Hodorkovski õigusi rikuti tema kohtueelse vahi all hoidmise ajal esimese kohtuprotsessi raames, ei leidnud kohus tõendeid selle kohta, et Hodorkovski peeti kinni ja mõisteti süüdi poliitilistel põhjustel.

Hodorkovski sõnul on Vene ametnikud seda aga avalikult tunnistanud ning poliitilised motiivid tema vangistamisel ning Jukose pankroti ja likvideerimise puhul on ilmselged.

Hodorkovski sõnul püüab kohus teha Vene võimudega koostööd, kuna kardab, et vastasel korral ei täida Vene võimud nende langetatud otsuseid.

«Kahjuks kahjustavad sellised järeleandmised tõsiselt kohtu mainet poliitiliselt aktiivsete venelaste hulgas, kes on orienteeritud euroopaliku arengu suunas,» leidis Hodorkovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles