Leedu eriteenistused: seimi juures toimunu oli provokatsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Vilniuses.
Rahutused Vilniuses. Foto: 15min.lt

Leedu eriteenistuste hinnangul on seimi juures reedel toimunud rahutustes näha provokatsiooni tunnuseid, ütles riikliku julgeolekuteenistuse juht Povilas Malakauskas.


«Me hindame alati selliste sündmuste eel ka võimalike provokatsioonide võimalikkust. Sündmused ja esialgne info näitavad, et nii ka juhtus - provokatsioonid leidis aset. Kas need olid läbimõeldud ja varem kavandatud või toimusid spontaanselt, see on juba teine küsimus. Seni on sellele raske vastata,» ütles Malakauskas.

Tema sõnul marssis osa protestijaist, nagu oli varem teatanud, rahulikult parlamendi juurest valitsushoone juurde, kus mitte mingeid vahejuhtumeid aset ei leidnud. Teine osa aga eraldus ning lähenes seimihoonele Nerise jõe suunast.

«Toimub kohtueelne uurimine, ja me ei saa esialgu midagi põhjalikumalt kommenteerida,» osutas Malakauskas.

Küsimusele, kas päeval toimunud rahutused võivad õhtul taastuda, vastas eriteenistuse juht, et ta ei välista sellist võimalust.

Päeval toimunud ametiühingute protestimarsile ilmus täna ligi 7000 inimest ning hiljem seimi juures puhkenud märulis osales meedia andmetel mitusada peamiselt noort meeleavaldajat, kes asusid politseinikke munade, kivide ja lumepallidega loopima ning üritasid parlamendihoonesse tungida. Korravalvurite suunas loobiti ka suitsupomme.

300 politseiniku jõuga õnnestus protestijad siiski tagasi tõrjuda, kuid kasutada tuli selleks pisargaasi ja väidetavalt ka kummikuule. Kannatanuid on vähemalt tosin. Mitu inimest peeti märuli käigus ka kinni.

ELTA/LETA andmetel hakkas rahvas õhtupoolikul taas kogunema seimiesisele platsile. Lisaks parlamendihoone akende lõhkumisele on väidetavalt vandaalitsetud ka lähedalasuva 13. jaanuari monumendi ja purskkaevu kallal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles