Leedu politsei: rahutused olid hästi organiseeritud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Vilniuses.
Rahutused Vilniuses. Foto: 15min.lt

Leedu politsei on seisukohal, et täna pealinnas Vilniuses puhkenud rahutused olid korralikult ette planeeritud, samas kui päeval meeleavalduse korraldanud ametiühingud tõmbavad joone enda ja märatsejate vahele.


Pressikonverentsil ajakirjanikele infot jaganud riigi politseiülema asetäitja Saulius Skvernelis ja Vilniuse maakonna komissariaadi juht Kestutis Lancinskas kinnitasid, et meeleavaldajatel oli protestiaktsioonile kaasa toodud nii süütepudelid, noad kui ka kivid, vahendas ELTA/LETA.

Seimi ees puhkenud märuli käigus sai nende täpsustatud andmetel 15 inimest vigastada ning neist ühe seisund on raske. Rahutuste ajal on kinni peetud 82 inimest, kelle seas välismaalasi pole. Sündmuste asjaolude väljaselgitamiseks on algatatud eeluurimine kriminaalkoodeksi paragrahvi 283 alusel, kinnitas prokuratuur.

Parlamenti valvavad saabuval ööl tugevdatud politseijõud. Kella poole kuue paiku õhtul oli seal olukord rahulik ning ringi liikusid vaid erivarustusega korravalvurid.

Leedu president Valdas Adamkus mõistis vägivalla puhkemise protestimiitingu ajal rangelt hukka ning ei välistanud ka võimalust, et Vilniuses võivad korduda tunamullused Tallinna ja paari päeva tagused Riia sündmused.

President kutsus seetõttu rahvast üles rahumeelsele dialoogile valitsusega. «Suhelda ei saa autode lõhkumise ja akende purustamiseha,» nentis riigipea ajakirjanikega vesteldes.

Leedu pealinnas täna meeleavalduse korraldanud ametiühingute keskus tegi äsja ka avalduse, milles see distantseerus hiljem seimi juures vägivaldseks muutunud inimestest.

Teates väidetakse, et ametiühingud pidasid rahumeelse miitingu seimi lähedal, marssisid Gediminase prospektil ja pidasid miitingu ka valitsushoone juures, mille käigus ei toimunud intsidente. Meeleavaldus lõppes kell kaks päeval ning juba eelmisel õhtul soovitati kohaletulevale rahvale jääda tõsiseks ja vaoshoituks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles