Cameron: Hormuze väina sulgemisele reageeriks kogu maailm

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani sõjalaevad Hormuze väinas toimunud mereväeõppuste ajal.
Iraani sõjalaevad Hormuze väinas toimunud mereväeõppuste ajal. Foto: SCANPIX

Saudi Araabiat külastav Briti peaminister David Cameron hoiatas Iraani Hormuze väina sulgemise eest, kinnitades, et strateegilise meretee blokeerimisele reageeriks kogu maailm.

«Väina avatus on kogu maailma huvides ja kui seda ähvardab sulgemine, olen kindel, et kogu maailm ühineks ja teeks kõik selleks, et see jääks avatuks,» lausus Cameron Al-Arabiya telekanalile uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Iraani poliitikud ja kõrged sõjaväelased on ähvardanud Pärsia lahte India ookeanist lahutava strateegiliselt olulise meretee sulgeda, kui lääneriigid peaksid riigile naftatööstusele sanktsioonid kehtestama.

Hiljuti lõppenud mereväeõppustel harjutas isalamivabariigi merevägi ka Pärsia lahe suudmes asuva väina sulgemist, mis tegi murelikuks lääneriigid, kuna läbi selle liigub umbes viiendik kogu maailma eksporditavast naftast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles