ÜRO peasekretär: Süüria repressioonid on ummiktee

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus täna Süüria presidenti Bashar al-Assadi lõpetama riigis vägivald ning ütles, et dünastiate ja ühemehevõimu «vana kord» on araabia maailmas otsa saamas.

«Ütlen Süüria presidendile Assadile täna taas: Lõpetage vägivald. Lõpetage oma rahva tapmine. Repressioonid on ummiktee,» ütles Ban araabia maade demokraatiale pühendatud konverentsil Liibanonis.

«Alates revolutsioonide algusest Tuneesias, Egiptuses ja mujal olen kutsunud riigijuhte oma rahvast ära kuulama,» ütles Ban. «Mõned tegid seda ja said sellest kasu. Teised ei võtnud hoiatust kuulda ja täna lõikavad nad tormi.»

«Vana kord on kokku varisemas,» ütles ÜRO peasekretär konverentsil. «Ühemehevõim ja perekondlikud dünastiad, võimu- ja rikkuse monopol, ajakirjanduse vaigistamine, põhivabadustest ilma jätmine - sellele kõigele ütleb rahvas: «Aitab!».»

Samas hoiatas Ban, et üleminek demokraatiale kujuneb regioonis raskeks ja pikaldaseks ning vajab tõelisi reforme, kaasavat dialoogi, rolli naistele ning miljonite tööd otsivate noorte probleemi lahendamist.

ÜRO hinnangul on eelmise aasta märtsis alanud ülestõusus Assadi režiimi vastu saanud surma üle 5000 inimese. Süüria võimude väitel on «relvastatud terroristid» tapnud 2000 valitsusväelast. Relvastatud ülestõusu eskaleerumine on põhjustanud kartusi võimaliku kodusõja puhkemise üle.

Araabia Liiga vaatlejate saatmine Süüriasse pole verevalamist ohjeldanud ning Assad, kes on silmitsi sanktsioonide, kasvava isolatsiooni ja majanduse kokkuvarisemisega, on lubanud «välisriikide toetatava vandenõu» purustada. 46-aastane president, kes päris võimu oma isa surmaga 2000. aastal on lubanud samas korraldada sel aastal uue põhiseaduse kohaselt parlamendivalimised ning kuulutas täna välja üldamnestia ülestõusu ajal toime pandud kuritegude suhtes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles