HS: Ansip teadis Soome poliitikuid paremini kui need teda

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ja Eesti valitsusjuhid Jyrki Katainen ja Andrus Ansip (paremal) Tallinnas.
Soome ja Eesti valitsusjuhid Jyrki Katainen ja Andrus Ansip (paremal) Tallinnas. Foto: SCANPIX

Ajaleht Helsingin Sanomat (HS), mis viis Soome presidendikandidaatide seas läbi fototesti, tegi peaaegu sama Eesti peaministri Andrus Ansipiga.

Ta suudab nimetada kaheksast kandidaadist viis, samas teadsid Ansipit vaid kolm presidendiks pürgivat poliitikut. Maavõitlus lõppes Eesti valitsusjuhi võiduga 5:3, kirjutab ajaleht.

Helsingin Sanomat peab üllatavaks, et naaberriigi Eesti peaministri tundsid fotolt ära Sauli Niinistö, Timo Soini ja Paavo Väyrynen ehk kolm kandidaati kaheksast. Lisaks kinnitas Paavo Lipponen, et on mehega (Ansipiga) kohtunud, kuid nimi ei tule meelde.

Helsingin Sanomat oli palunud Eesti peaministrilt intervjuud, kavandatavast katsest leht ette ei teatanud. Soome ajakirjanik ladus Ansipi ette üheksa pilti, kus lisaks kaheksale presidendikandidaadile oli ka muusik Lauri Tähkä.

«Mulle need mängud ei meeldi,» ütles Ansip. «Tean, et soomlased mind ära ei tundnud ja vaevalt, et midagi tean neid, keda ma kohanud pole,» ütles valitsusjuht. «Lugesin uudistest, et Soomes ei teatud mind ega Wen Jiabaod (Hiina peaminister, HS).»

Selgub, et Ansipis on hasarti ja võitlejahinge. «See on Timo Soini, Paavo Väyrynen, Paavo Lipponen,» loetleb ta.

Sauli Niinistö foto juures ütleb Ansip, et pildil on Soome järgmine president. «Võib-olla ma ei tohiks nii kindel olla, aga ma olen.»

Eesti peaminister mainib, et teda ja Niinistöt seob armastus rulluisutamise vastu.

Ka on Ansip mitmel korral kohtunud Keskerakonna kandidaadi Väyryneniga. «Enim on jäänud meelde OECD tippkohtumine, kus me istusime kõrvuti.»

Kohtumistest Paavo Lipponeniga on möödunud mitmeid aastaid. Ansip oli 2000ndate alguses Tartu linnapea, kui ta võttis peaminister Lipponeni vastu sealses raekojas. «Rääkisime vähemalt Soome investeeringutest, kindlasti Olvist ja A. Le Coqi õlust. Kui meenutada A. Le Coqi, siis peaks ilmselt ka talle meenuma,» rääkis Ansip.

Ansip ei kurda selle pärast, et kõik presidendikandidaadid teda ära ei tundnud. Riikide omavahelised suhted on aga ju suurepärased. «Soome on Eesti jaoks põhiline ekspordimaa ja suuruselt teine välisinvestor. Eestis on 5000 firmat, kus osaliselt on Soome kapitali sees. Neist tuhat on tekkinud viimase kahe aasta jooksu,» rääkis Ansip.

Eesti valitsusjuhi parimateks tuttavateks Soome poliitikute seas on peaminister Jyrki Katainen ja endised valitsusjuhid Matti Vanhanen ja Mari Kiviniemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles