Leedu tõusis Läti eeskujul poliitikute vastu üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseil kulus seimihoonet kivide, munade, pudelite ja lumepallidega rünnanud massi laialiajamiseks kaks ja pool tundi.
Politseil kulus seimihoonet kivide, munade, pudelite ja lumepallidega rünnanud massi laialiajamiseks kaks ja pool tundi. Foto: AP / Scanpix

Paari päeva taguste Riia ja Sofia rahutuste valguses valmistus Vilniuse politsei eile selleks, et ametiühingute meeleavaldus võib minna ülekäte. Seimi ette kogunenud sadu vihaseid leedulasi aga siiski peatada ei suudetud.


Vabaduse väljakul parlamendihoone ees korraldatud meeleavaldusele saabus eile ligikaudu 7000 inimest. Aastal 1991 olid sajad tuhanded leedulased kogunenud samasse kohta Leedu iseseisvust kaitsma. Eilne mass aga ei tahtnud seimi mitte kaitsta, vaid rünnata.



Ametiühingute keskliidu korraldatud protestiaktsioonis osalenuid ärritasid värske paremtsentristliku valitsuse meetmed rahandus- ja majanduskriisiga toimetulekuks.



Neljast parteist moodustatud koalitsioonile heidetakse ette nende halba kriisiplaani, laristamist ja palgakärpeid. Oodatust suurema eelarvedefitsiidi vältimiseks on parlament mitmeid makse tõstnud ja kehtestanud ka uusi.



Muna poliitiku pihta


Meeleavaldajad kandsid plakateid kirjadega «Õpetajad vajavad palku, mitte lubadusi», «Kõigil on õigus palgale», «Me vajame hariduse kvaliteeti» ning karjusid: «Vargad välja!»


Rahvas kutsus välja seimi spiikrit Arunas Valinskast, kes aga nende ette ei ilmunud. Vaid üksikud parlamendisaadikud julgesid õue tulla. Valitsevate liberaaltsentristide juhti Arturas Zuokast tabas pahase kodaniku heidetud muna.



Mõnikümmend meeleavaldajat üritas edutult parlamendihoonesse pääseda. Nad loopisid seimi akende pihta mune, kive, lumepalle, pudeleid ja tomateid, hoolimata peaminister Andrius Kubiliuse päev varem esitatud palvest, et demonstrandid säilitaksid rahu. Neid ei hirmutanud seegi, et meeleavaldust turvas pool tuhat märuli- ja muud politseinikku.



Mitu parlamendihoone akent purunes. Inimeste tagasitõrjumiseks oli politsei sunnitud käiku laskma pisargaasi ja kummikuulid. Massi laialiajamiseks kulus kaks ja pool tundi.



Hirm rahutuste ees


Paljud märatsejaist ei läinud ka pärast seda koju, vaid asusid planeerima uusi aktsioone. Kardeti, et õhtul puhkevad uued rahutused.



Mõned meeleavaldajad marssisid ka valitsushoone juurde. Seal lauldi ja kritiseeriti kärarikkalt valitsust, kuid ei üritatud majja sisse tungida.



Leedu president Valdas Adamkus ning mõned teised poliitikud ja riigiametnikud on avaldanud kahtlust, et meeleavaldajaid võisid mõjutada teatud välisjõud. Ka käisid kuulujutud, et rahvamassi seas liikusid ässitajad, kes innustasid neid karmimatele tegudele.


Politsei hinnangul oli osa meeleavaldajaid ürituseks väga tõsiselt valmistunud – neil olid maskid ja mõnede käest saadi kätte ka mitmesuguseid relvi.



Eileõhtuse seisuga oli andmeid vähemalt 15 vigastatust, kellest üks oli ka politseinik. Esialgsetel hinnangutel ulatub meeleavalduse käigus tehtud kahju kahe miljoni litini (ligi üheksa miljoni kroonini). Umbes 80 rahutut kodanikku arreteeriti, juhtunu asjus alustati eeluurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles