OSCE: Kasahstani üldvalimised olid ebademokraatlikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kasahstanis eile aset leidnud ennetähtaegsed parlamendivalimised ei täitnud vaatamata valitsuse lubadustele rakendada poliitilisi reforme demokraatlikke aluspõhimõtteid, teatasid Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) valimisvaatlejad täna.

«Hoolimata valitsuse deklareeritud ambitsioonist tugevdada Kasahstani demokraatlikke protsesse ning viia valimised läbi kooskõlas rahvusvaheliste standarditega, ei vastanud parlamendivalimised ikkagi demokraatlike valimiste fundamentaalsetele põhimõtetele,» ütles vaatlusmissioon oma esialgses raportis.

Missioon osutab, et tehnilisel tasemel olid valimised hästi hallatud ning samuti märkasid vaatlejad seadusemuudatusi, mille eesmärgiks oli kindlustada vähemalt teise partei pääsemine parlamenti, ent võimud ei loonud vajalikke tingimusi, et läbi viia tõeliselt pluralistlikud valimised.

Mitmel parteil ei lastud valimistel osaleda ning hulka kandidaatide osalemine tühistati protseduurireegleid järgimata.

Hääletamist hindasid vaatlejad positiivselt, ent häältelugemisel nappis märkimisväärselt läbipaistvust ning protseduurireeglite austamist, samuti märgati pettuse juhtumeid. Paljudel juhtudel ei õnnestunud vaatlejatel kindlaks teha, kas valijate tahet häältelugemisel ausalt peegeldati.

ODIHR viitab, et Kasahstani seadusandlus pole vastavuses riigi kohustustega OSCE raames ning teiste rahvusvaheliste standarditega, kuna see piirab ebaproportsionaalselt kogunemiste vabadust, informatsiooni vaba esitamist ning ühenduste loomise vabadust.

Seaduses sisalduvad samuti ülemäärased piirangud kandidaatidele ning keelavad kandideerida sõltumatutel kandidaatidel. Samuti napib garantiisid valimiskomisjonide pluralistlikuks moodustamiseks.

«Avalik debatt oli piiratud ning meedia toimis keskkonnas, mida iseloomustas enesetsensuur. Erakonnad, mis valimistele lubati, said kampaaniat pidada praktiliselt ilma võimude sekkumiseta,» märgitakse dokumendis.

«Kui Kasahstanil on tõsi taga oma deklareeritud eesmärgiga suurendada parlamendis esindatud erakondade hulka, siis pidanuks riik lubama tõeliselt opositsioonilistel erakondadel valimistel osaleda,» leiab OSCE lühiajaliste vaatlejate missiooni juhtinud koordinaator João Soares.

«Need valimised toimusid karmilt kontrollitud õhkkonnas, kus kodanike valimisõigusi tõsiselt piirati. Tõeline pluralism ei vaja sellist orkestreeringut, mille tunnistajateks me olime – austus põhivabaduste vastu loob selle iseenesest,» kinnitas OSCE demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo (ODIHR) pikaajaliste vaatlejate missiooni juht Miklós Haraszti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles