Päästetööd Costa Concordial katkestati vraki nihkumise tõttu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästetööd eelmisel reedel karile sõitnud ja seejärel küljeli vajunud ristluslaeval Costa Concordia katkestati, kuna vrakk nihkus paigast.

«Laev libises 9 sentimeetrit allapoole ja 1,5 sentimeetrit kõrvale. Evakueerisime oma töötajad otsekohe. Oleme olnud selle pärast väga mures,» rääkis päästeameti pressiesindaja Luca Cari Reutersi vahendusel.

«Päästeoperatsioon peatati. Me peame uurima laeva stabiilsust ja praegu pole teada, millal me saame tegevust jätkata.»

Rannavalve tuukritemeeskonna juht Rodolfo Raiteri kinnitas samuti, et halbade ilmastikutingimuste tõttu ja tormi lähenemise pärast ellujäänute otsingud peatati.

«Töö tegemine pole võimalik…Tingimused on kohutavad. Väga keeruline, kui koridorid on risustatud nii paljude asjadega,» rääkis Raiteri.

Laevafirma Costa Crosiere juhi Pier Luigi Foschi sõnul rikkus kapten reidilt kõrvale kaldudes reegleid. Firma toetab kaptenit ja pakub talle juriidilist abi, kuid tema tegude eest ei vastuta.

Itaalia keskkonnaministri Corrado Clini sõnul võib õnnetus põhjustada ka keskkonnakatastroofi. Laeva mahutites on 2380 tonni rasket diislikütust, mis merre lekkides võib vajuda põhja.

Clini sõnul peavad ametnikud hakkama viivitamata tööle keskkonnakahjustuste vältimiseks. «Lekke tekkides oleme valmis tegutsema, kütus pumbatakse laevast välja nii ruttu kui võimalik,» rääkis ta ajalehele La Stampa.

Laeva vrakk lebab küljeli Toscana ranniku juures looduskaitsepiirkonnas.

Giglio saare meeri Sergi Ortelli sõnul on laev justkui viitsütikuga pomm. «Pärast inimelusid on see tähtsuselt teine asi,» lisas ta, kui päästetöötajad hakkasid paigutama vette poome, et piirata võimalikku kütuselaiku.

Viimaste andmete järgi on leitud kuus hukkunut, lisaks on 14 inimest kadunud. Laeva pardal oli õnnetuse ajal enam kui 4000 inimest.

Giglio saar on suvel suur turismimagnet, kuna inimeste arv kerkib siis igapäevaselt 800lt kuni 5000ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles