Rumeenia peaminister kutsub rahutuste järel dialoogile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eileõhtusel meeleavaldusel Bukaresti Ülikooli väljakul kuju otsa valitsusvastaseid loosungeid karjuma roninud laps.
Eileõhtusel meeleavaldusel Bukaresti Ülikooli väljakul kuju otsa valitsusvastaseid loosungeid karjuma roninud laps. Foto: SCANPIX

Rumeenia peaminister Emil Boc taunis nädalavahetusel pealinnas Bukarestis vägivaldseks kujunenud meeleavaldusi ja kutsus sotsiaalsete pingete leevendamiseks dialoogile.


«Rumeenias on tagatud sõnavabadus, rahumeelsed demonstratsioonid on seaduslikud,» ütles Boc esmaspäeval pärast valitsuskoalitsiooni nõupidamist. «Kuid tänavavägivald on vastuvõetamatu ja seda ei saa lubada.»

«Ainus tee probleemide lahendamiseks on dialoog,» lisas peeaminister, rõhutades, et tunneb rumeenlaste raskustele ja kannatustele kaasa.

Boci paremtsentristlik valitsus võttis tunamullu vastu kokkuhoiupaketi, millega külmutati pensionid ja vähendati riigisektori palku veerandi võrra.

Rumeenia pealinnas kähmlesid meeleavaldajad eile taas märulipolitseiga, vigastada sai ühtekokku üle 30 inimese.

Bukaresti kiirabiteenistuse juhi Cristian Grasu sõnul registreeriti 33 vigastatut. Haiglasse toimetati 15 inimest, neist kolm politseinikku.

Tuhatkond meeleavaldajat kogunes eile Bukaresti kesklinna väljendama rahulolematust langeva elujärjega ja nõudma president Traian Basescu lahkumist.

Kuid mõni tund pärast rahumeelse demonstratsiooni algust hakkas umbes sada noort pilduma politsei pihta kive, ilutulestikurakette ja suitsupomme. Märulipolitsei vastas pisargaasiga ning tõrjus tagasi meeleavaldajad, kes üritasid Ülikooli väljakul liikluse blokeerida.

Hulk vägivaldseid protestijaid liikus edasi mööda üht Bukaresti peatänavat, kus nad jätkasid politsei kividega loopimist. Põlema süüdati mitmeid prügikaste ning lükati ümber leheputkasid.

Politsei andmeil tuvastasid nad suurimate tülinorijate seas jalgpallihuligaane, kes on ka varem vägivaldsetes intsidentides osalenud.

Laupäeval pidas politsei kinni ja trahvis umbes 50 meeleavaldajat, kes mõni tund hiljem vabastati.

Paljud protestijad ütlesid, et tulid tänavale Palestiina päritolu tervishoiuministri asetäitja Raed Arafati toetuseks, kes astus sel nädalal ametist tagasi, kritiseerides tervishoiureformi eelnõud ja sattudes vastasseisu projekti toetava Basescuga.

Basescu palus reede õhtul, et tsentristlik koalitsioonivalitsus eelnõu tagasi võtaks. Oponendid avaldasid varem kartust, et reform kahjustab niigi halvas olukorras olevat meditsiinisüsteemi

Peaminister Boc on keeldunud tagasi astumast, öeldes, et valitsuse saatus on parlamendi kätes.

Opositsiooniline Sotsiaalliberaalne Liit (USL) kutsus korraldama parlamendi erakorralist istungit, et arutada praegust poliitilist olukorda ja pretsedendituid sotsiaalseid pingeid. USL-i juhtide sõnul on ainus lahendus olukorrale ennetähtaegsed valimised.

Üldvalimised peaksid riigis kavakohaselt toimuma 2012. aasta lõpus.

Meeleavaldused Bukarestis said alguse neljapäeval.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles