Soomes algas Noorsoofondi korruptsiooniprotsess

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Foto: SCANPIX

Helsingis algas esmaspäeval kohtuprotsess, mis on seotud Soome ekspeaministri Matti Vanhaneniga kuue aasta taguse valimiskampaaniaga.

Kohtu all on üheksa inimest, teiste seas kaks Vanhaneni erakonnakaslast: eduskunna keskparteilasest saadik Antti Kaikkoneni ja endine parlamendiliige ja mänguautomaatide liidu juht Jukka Vihriälä, keda seostatakse Noorsoofondi kampaaniarahastamisskandaaliga.

Mittetulundusühingut Noorsoofond, mida Vanhanen kunagi juhtis, süüdistatakse kampaaniarahastamise reeglite rikkumises. Kohtualuseid võib oodata ka süüdistus altkäemaksus raskendatud asjaoludel ja usalduse kuritarvitamises.

Süüdistuste kohaselt jagasid Noosroofondi nõukogu endine esimees Kaikkonen, veel seitse nõukogu liiget ja fondi esindaja ebaseaduslikult kampaaniaannetusteks välja üle 90.000 euro. Annetusi tehti aastatel 1998-2009, kui politsei alustas fondi tegevuse uurimist.

Teiste seas sai fondilt 20.000 eurot oma 2006. aasta läbikukkunud presidendikampaaniaks ka Vanhanen.

Altkäemaksusüüdistused on seotud Noorsoofondi rahadega, mille eest osteti kunstiteoseid Vihriälä toetusgrupilt ning millega rahastati kunagise parlamendiliikme reise aastatel 2001-2007. Prokuratuuri andmetel kasutati tollal mänguautomaatide liidu juhina otseselt Noorsoofondi riikliku rahastamisega seotud Vihriälä mõjutamiseks kokku ligi 50 000 eurot.

Vihriälät kahtlustatakse hüvede saamises veel üheksalt fondilt ja liidult, mida rahastati osaliselt mänguautomaatide liidu kaudu.

Prokurör taotleb Vihriälä reaalset ja Kaikkonenile tingimisi vangistust ning teistele süüalustele rahatrahve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles