Põhja-Korea eksdiktaatori vanim poeg ennustab riigi kokkuvarisemist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-ili vanim poeg Kim Jong-nam.
Kim Jong-ili vanim poeg Kim Jong-nam. Foto: SCANPIX

Põhja-Koread ootab ees kokkuvarisemine, ennustab eksdiktaatori Kim Jong-ili vanim poeg Kim Jong-nam.

Ta avaldab arvamust jaapanlase Yoji Gomi kirjutatud raamatus «Minu isa Kim Jong-il ja mina», mis jõuab Jaapanis raamatulettidele homme, vahendas CNN.

Raamat põhineb Gomi ja Kimi vestlustel ning e-kirjadel.

«Põhja-Korea on väga ebastabiilne. Isa juhtis riiki sõjaväe abil, kuid see on muutunud liiga võimsaks. Kui võimu üleminek ebaõnnestub, siis armee võib võimu omale võtta,» rääkis Kim Jong-nam.

Ta peab tõenäoliseks, et võimueliit kasutab Kim Jong-uni ära üksnes sümbolina.

«Kindel, et majandus kukub ilma muudatusi tegemata kokku, kuid muudatused viivad valitsuse kukkumise ning kriisini,» arvab Kim Jong-nam.

Gomi sõnul on võimalik, et Põhja-Koreas ebasoosingus olev Kim Jong-nam tõuseb riigi etteotsa Hiina toetusel. «Kui Kim Jong-uni valitsus kukub, siis näib, et Hiina plaanib ta saata P'yŏngyangi ning teha temast uue juhi,» ennustab Gomi.

CNN kirjutab, et Kim Jong-ili pojad, kellel on erinevad emad, pole teineteisega kunagi kohtunud.

Vanema venna arvates on Kim Jong-unil vähe kogemusi, ta on liiga noor ja lisaks on tal olnud liiga vähe aega ettevalmistuseks. «Need on kolm põhjust, miks vanem vend arvab, et noorem ebaõnnestub,» selgitas Gomi.

Sarnaselt Kim Jong-uniga sai ka eksdiktaatori vanim poeg hariduse Šveitsis. Kim Jong-nam oletab, et tema poolvennal pole ideid ega visiooni majandusreformide läbiviimiseks.

Jaapani toimetajat üllatas enim see, et eksdiktaatori vanim poeg on nutikas, teadlik maailmaasjadest ning avatud ja seda viimast eriti majandusreformide suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles