Hispaania peaminister lubas lähiajal suuri reforme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: SCANPIX

Hispaania värske peaminister Mariano Rajoy lubas teisipäeval suuri reforme eelarvepoliitikas, tööturul ja pangasektoris, edastas kohalik meedia.

Peaministri hinnangul on need kolm reformi kõige pakilisemad Hispaania majanduse toibumiseks, alustatud on juba kulutuste kärpimise ja maksude suurendamise programmiga.

Hispaania parlament kiitis möödunud nädalal heaks uue valitsuse kokkuhoiuprogrammi, mille kohaselt tuleb riigi kulutusi märkimisväärselt kärpida.350-kohalises parlamendis hääletas päästepaketi poolt 197 rahvasaadikut. Päästepakett sisaldas muu hulgas ajutisi maksutõuse, ametnike palkade külmutamist ning uute ametnike töölevõtmise keelustamist. Hispaania valitsuse arvestuste kohaselt peaksid maksutõusud tooma kahe aastaga sisse üle kuue miljardi euro, kuid EL ootab riigilt veelgi suuremaid avalike kulutuste kärpeid. Uusi kärpeplaane oodatakse hiljemalt märtsi lõpuks.

Koos Euroopa Liidu presidendi Herman Van Rompuyga teisipäeval antud pressikonverentsil ütles Rajoy, et valitsus kiidab uued reformid tõenäoliselt heaks juba 27. jaanuari ja 10. veebruari vahelisel ajal.

«Meil on hädasti vaja reformida tööturgu, sest me ei saa elada riigis, kus 22 protsenti inimestest, kes soovivad töötada, ei saa seda teha ja neist veel pealegi 45 protsenti on noored inimesed. Samuti on majanduse toibumiseks elutähtis reform pangasektoris,» kinnitas peaminister, kelle karmid kokkuhoiumeetmed on juba põhjustanud üle Hispaania meeleavaldusi.

«Igal juhul peab Hispaania oma vööd pingutama,» tõdes Rajoy.

«Rajoy ja mina oleme sama meelt, et ainuüksi range rahanduspoliitika pole väljapääs iseenesest, vaid meil on vaja keskenduda ka majanduskasvule ja töökohtade loomisele,» ütles Herman Van Rompuy.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles