Aastakümneid koduarestis olnud Suu Kyi võtab Birma valimistest osa

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma demokraatia sümbol Aung San Suu Kyi.
Birma demokraatia sümbol Aung San Suu Kyi. Foto: SCANPIX

Birma opositsioonliider Aung San Suu Kyi registreeris end täna kandidaadina 1.aprillil toimuvatele erakorralistele valimistele, vahendab AFP.

See on värskeim märk võimalikest muutustest riigis, kus ligi pool sajandit on võimul olnud sõjaväelised režiimid.

Nobeli rahupreemia laureaadist Suu Kyi, kes vabastati üle-eelmise aasta lõpul koduarestist, kandideerib pealinna Yangoni lähedases valimisringkonnas.

Tema koduparteile Rahvuslik Liiga Demokraatia eest (NLD) anti varem luba naasta riiklikule poliitikaareenile.

2010. aastal võeti NLD-l ära ametliku poliitilise partei õigused. Eelnevalt olid nad boikoteerinud sama aasta novembris toimunud vastuolulisi valimisi, sõnades, et valimisreeglid olid ebaausad.

Samadel valimistel teatasid sõjaväelise hunta liitlased oma ülekaalukast võidust, kuid seda saatsid kaebused valimisrikkumiste kohta, ka kritiseerisid toimunut lääneriigid.

Valimata sõjaväeametnikud täidavad veerandi parlamendi kohtadest, peaasjalikult endistest sõjaväelastest koosnev Solidaarsuse ja Arengu partei hoiab aga enda käes üle 80 protsendi ülejäänud kohtadest.

Suu Kyi vabastati paar päeva pärast 2010. aasta valimisi, enne seda oli ta viimased kaks aastakümmet peamiselt koduarestis olnud. 

Uus sõjaväelise hunta toetatud valitsuses tuli võimule eelmise aasta märtsis. Peamiselt endistest kindralitest koosnev valitsus kes oli läbi viinud rea reforme, et lääneriikide ja poliitiliste oponentideni küündida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles