Dombrovskis: Läti peab iibe osas Eestile järele jõudma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Läti peaks loomuliku iibe poolest Eestile järele jõudma, kommenteeris Läti peaminister Valdis Dombrovskis riigi võimalusi kehva demograafilise olukorra parandamiseks.

Usutluses raadiojaamale Radio 101 ütles peaminister, et 2011. aasta rahvaloenduse esialgsetes tulemustes ilmnev negatiivne trend on nii sündimuse langus kui ka pensioniealiste elanike osakaalu kasv.

Dombrovskis käis välja kolm esmast abinõu sündimuse suurendamiseks: tagada juurdepääs lastesõimedele, lapsetoetuste võrdsustamine ja reproduktiivtervise programmi koostamine.

«On vaja saavutada tulemused, mis on vähemalt sama head kui Eestis, kus loomulik iive on peaaegu tasakaalus. See oleks meil esmane eesmärk. Eesti on selle saavutanud ressurssidega, mis ei ole kaugeltki tohutud,» ütles ta.

Samas tunnistas ta, et elanikkonna kahanemise peamine põhjus on majanduse seis. Peaministri sõnul on rahvaloenduse tulemused ebameeldivad, kuid mitte ootamatud.

Dombovskise sõnul vallandas massilise emigratsiooni Lätist osaliselt Euroopa Liiduga ühinemine, mis avas lätlastele tööturud ja paljud lahkusid suure palgavahe tõttu.

Emigrantide tagasimeelitamiseks on vaja parandada majandustingimusi, leidis ta.

Kokku elab Lätis rahvaloenduse andmeil 2,068 miljonit inimest. Laste osakaal on kümne aastaga langenud 32,2 protsendi võrra, pensioniealiste osakaal aga tõusnud 3,3 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles