Cameron süüdistab Argentinat kolonialismis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruiisilaev lahkumas Buenos Airese sadamast. Laeva ei lubatud siseneda Falklandi saarte sadamasse.
Kruiisilaev lahkumas Buenos Airese sadamast. Laeva ei lubatud siseneda Falklandi saarte sadamasse. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron süüdistas kolmapäeval Argentinat «kolonialismis», tema sõnul õhutab Buenos Aires tüli Falklandi (Malviini) saarte ümber, mille üle riigid 30 aasta eest lühikese sõja pidasid.

Cameroni sõnul arutas Briti riiklik julgeolekunõukogu küsimust ja leidis, et 300 meremiili kaugusel Argentina rannikust asuva saarestiku kaitseks peab rakendama kõiki vajalikke meetmeid. Suurbritannia võimu all olevaid saari nõudleb endale ka Buenos Aires.

Detsembris otsustas Lõuna-Ameerika kaubandusühendus Mercosur oma sadamad Falklandi saarte lipu all sõitvatele laevadele sulgeda.

«Peamine idee on see, et meie toetame Falklandi saarte enesemääramisõigust, ning see, mida argentiinlased on rääkinud, kõlab minu arvates rohkem kolonialismi moodi, sest need inimesed tahavad brittideks jääda ja argentiinlased tahavad, et nad midagi muud teeksid,» rääkis valitsusjuht parlamendile.

Cameroni sõnul on vaja hoolt kanda, et «kaitse ja kõik muu on korras» ning lubas, et seni, kuni Falklandi elanikud soovivad brittideks jääda, tuleb neile seda võimaldada.

Samuti on tema sõnul tähtis mälestada 1982. aasta sõjas langenuid. Lühikeses, kuid verises konfliktis hukkus 649 Argentina ja 255 Briti sõdurit.

Argentina president Cristina Fernández nimetas juunis Suurbritanniat «jämedaloomuliseks allakäivaks koloniaalvõimuks». Kolmapäeval olid Argentina võimud kiired Cameroni avaldustele reageerima, siseminister Florencio Randazzo nimetas neid «täiesti solvavaks».

«Nähtavasti on Suurbritannia otsustanud ajal, mil on alles veel vaid kolonialismijäänukid, ajalugu ümber kirjutada,» märkis välisminister Hector Timerman.

Umbes 3000 elanikuga saared on alates 1833. aastast Briti võimu all olnud. Diplomaatilised lahkhelid Argentina ja Suurbritannia vahel on suurenenud alates 2010. aastast, kui London andis loa saarte ümber naftat otsida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles