Läti rahvuslased kavatsevad ka sel aastal leegionäre austada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leegionäride rongkäik Riias.
Leegionäride rongkäik Riias. Foto: SCANPIX

Läti rahvuslaste ühendus peab oma kohuseks austada Läti sõdureid ning teeb seda ka käesoleval aastal 16. märtsil leegionäride mälestuspäeval, kinnitas ühenduse liider Raivis Dzintars tänases leheusutluses.

Vastates Latvijas Avīzē küsimusele, kuidas kavatseb rahvuslaste ühendus toimida 16. märtsil, kuna ministritele on vihjatud, et nad võivad leegionäride mälestuspäeval osalemise pärast oma ametist ilma jääda, vastas Dzintars, et keegi poliitikutest pole temaga siiani 16. märtsi pärast «kaubelnud».

«Ei peaminister Valdis Dombrovskis ega ükski teine võimuliidu poliitik pole käinud minu juures 16. märtsi pärast kauplemas ega ette kirjutamas, mida me ei tohi sel päeval teha. Ja see oleks ka mõttetu, kuna selliseid küsimusi me poliitilisel turul ei aruta,» osutas Dzintars.

Samas märkis ta, et ühendus ei ole veel otsustanud, mil moel Läti sõdureid 16. märtsil austada.

«Me kooskõlastame selle alati sõduriühendustega, ning toimime ka käesoleval aastal samamoodi,» märkis ta.

Dombrovskis kinnitas mullu novembris, et rahvuslaste ühenduse esindajatest ministrid kaotavad oma ameti, kui otsustavad 16. märtsil osaleda leegionäride mälestuspäeva üritustel.

«Rahvuslaste ühendusega läbirääkimiste pidamise ajal osutasin selgelt, et leian, et valitsusministrid ei tohiks neis üritustes osaleda, ning sain mõlemalt rahvuslaste ühendust esindavalt ministrilt kinnituse, et nad selles ürituses ei osale,» ütles Dombrovskis toona BNSile.

Küsimusele, kas minister kaotab oma ameti, kui ta seda kokkulepet rikub, vastas valitsusjuht jaatavalt: «Jah, ma viitasin sellele piisavalt selgelt.»

Lätis tähistatakse 16. märtsil leegionäride mälestuspäeva. Lätis mälestatakse leegionäre Nõukogude okupatsiooni vastu ja Läti vabaduse eest võitlemise pärast, ent seotus natsi-Saksamaaga on andnud Venemaale põhjust süüdistada Lätit natsismi soosimises.

16. märtsil Vabadussamba juures toimuva Relva-SSi Läti leegioni marsid pälvivad igal aastal rahvusvahelist vastukaja. Hoolimata endiste leegionäride katsetest selgitada, et nad ei olnud SSi liikmed, nimetatakse neid väljaspool Lätit tavaliselt SS-lasteks.

Läti Leegion loodi 1943. aasta veebruaris, ent 16. märts valiti mälestuspäevaks, kuna 1944. aastal pidasid 15. ja 19. diviis ägedaid lahinguid Nõukogude armeega Venemaal Opotška rajoonis Velikaja jõe ääres.

Läti Leegioni värvati 140 000 inimest ning umbes 50 000 neist surid sõjas või nõukogudeaegsete repressioonide tõttu.

Waffen- ehk Relva-SS, kuhu võisid kuuluda ka mittesakslased, oli mõeldud rindevõitluseks. Ameerika Ühendriigid tunnistasid oma 1950. aasta deklaratsiooniga Waffen-SSi Balti leegionid USA suhtes mittevaenulikeks organisatsioonideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles