Saksa mereväelased vabastasid piraatide emalaevana kasutatud India aluse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabastatud laev.
Vabastatud laev. Foto: EUFOR Atalanta

Kolm päeva kestnud vastasseisu tulemusel õnnestus Adeni lahel piraatlusvastasel missioonil EUFOR Atalanta osaleval Saksa sõjalaeval FGS Lübeck vabastada somaalia piraatide kätte langenud ning mereröövlite emalaevaks muudetud India alus ja selle 15-liikmeline meeskond.


17. jaanuaris leidis FGS Lübeck üles Indias registreeritud laeva, millelt oli sama päeva hommikul üritatud rünnata Hollandi laeva M/V Flintstone. Mereröövlite rünnak ebaõnnestus, sealt ajas piraadid minema laeva eskortinud hollandi laevakaitsemeeskond. Ründajate tõrjumiseks pidid laevakaitsjad avama ka tule, mille käigus said mõned piraadid viga.

Kui Lübeck piraatide emalaevaks muudetud aluse juurde jõudis, üritasid Saksa mereväelased sellel olijatega kõigepealt raadio teel ühendust võtta. Ei raadiosignaalidele ega ka järgnevatele hoiatuslaskudele somaallased aga ei reageerinud. Seejärel hakati tulistama juba aluse teki pihta ning saadeti laeval hoitud rünnakupaate neutraliseerima sõjalaeva helikopter.

Kogu tegevuse muutis aga keerukamaks asjaolu, et piraatide laeval olid ka pantvangid – selle aluse algne meeskond ning mereröövlid ähvardasid nad tappa ja tulistada igaühe pihta, kes nende juurde parduda üritab.

19. jaanuari öösel lasi FGS Lübeck kaaperdatud India aluse juurde mullu detsembris piraatide kätte langenud Itaalia tankeri M/V Enrico Ievoli, mille pardal on 18 pantvangi. Sellega tekkis piraatidel võimalus viia Itaalia laevale üle Hollandi laeva ründamise käigus viga saanud kamraadid ja pageda teisele alusele.

Pärast somaallaste lahkumist M/V Enrico Ievolil õnnestus FGS Lübeckil teenivatel mereväelastel parduda India alusele, anda selle meeskonnaliikmetele meditsiinilist ja tehnilist abi. Kõik 15 vabastatud indialast olid hea tervise juures.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles