ÜRO: USA peab Guantánamo sulgema

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalaraudades kinnipeetav Guantánamo Bay vangilaagris.
Jalaraudades kinnipeetav Guantánamo Bay vangilaagris. Foto: SCANPIX

ÜRO inimõigusvoliniku Navi Pillay sõnul peavad Ühendriikide võimud kümne aasta eest avatud Guantánamo kinnipidamiskeskuse sulgema.

Oma eelkäijate kurssi muuta lubanud Ühendriikide presidendi Barack Obama nimetatud tähtaeg laagri sulgemiseks möödus juba kahe aasta eest. Aasta jooksul pole üleviimispiirangute tõttu ükski kinnipeetu aga vangilaagrist lahkunud.

«On möödunud kümme aastat, kui USA valitsus avas Guantánamos vangla ja kolm aastat sellest, kui president [Barack Obama] lubas 2009. aasta 22. jaanuaril selle 12 kuu jooksul sulgeda,» vahendas uudisteagentuur AFP Pillay avaldust.

«Ometi on asutus endiselt olemas ning inimesi hoitakse meelevaldselt ja määramatult kinni, mis on selgelt vastuolus rahvusvahelise õigusega,» lisas Pillay.

Ka kritiseeris inimõigustevolinik eelmise aasta viimasel päeval president Obama heakskiidu saanud sätet, mis lubab hoida kahtlustatavaid sõjalises vangistuses ilma kohtuta. Pillay sõnul on see aga vastuolus inimeste põhiõigustega.

«Ma julgustan USA Kongressi astuma samme, mis võimaldaksid USA administratsioonil sulgeda Guantánamo Bay kinnipidamiskeskuse,» lisas Pillay, kelle sõnul peab USA võimude tegevus vastama rahvusvahelistele inimõigusseadustele.  

Praegu on Guantánamos endiselt 171 vangi, kellest 36 ootab sõjakuritegudes süüdistatuna kohut, nende hulgas ka 2001. aasta septembrirünnakute väidetav planeerija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles