Piinamisvõtted avalikustanud CIA agenti süüdistatakse info lekitamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalaraudades kinnipeetav Guantánamo Bay vangilaagris.
Jalaraudades kinnipeetav Guantánamo Bay vangilaagris. Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) piinamisvõtted avalikult üles tunnistanud endisele CIA agendile esitati eile süüdistus salastatud info lekitamises ajakirjandusele.

Aastail 1990-2004 CIA heaks töötanud John Kiriakoud süüdistatakse muuhulgas nende agentide isikute paljastamises, kes olevat üle kuulanud Al-Qaeda terrorivõrgustiku arvatavat liiget Abu Zubaydah'd.

Kiriakou andis 2007. aastal kõmulise usutluse telekanalile ABC News, öeldes esimese USA ametnikuna, et Zubaydah' ülekuulamisel kasutati simuleeritud uputamist. Hiljem täpsustas ta, et ei võtnud neist ülekuulamistest ise osa.

Ajaleht New York Times kirjutas 2008. aastal, et Zubaydah' ülekuulamisel kasutati nõndanimetatud 'waterboarding'ut kokku 83 korral.

Süüdimõistmisel võib Kiriakoud oodata kuni 20-aastane vanglakaristus.

Justiitsminister Eric Holderi eilse avalduse kohaselt võetakse vastutusele kõik, kes tundlikku informatsiooni avalikustavad.

President Barack Obama keelustas simuleeritud uputamise kasutamise ülekuulamisel, kuigi USA eelmine administratsioon oli seisukohal, et uputamise jäljendamine ei kujuta endast piinamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles