Iraan: embargo on ebaõiglane ja nurjub

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Iraani võimud teatasid pärast Euroopa Liidu välisministrite eilset otsust kehtestada islamivabariigist ostetavale naftale embargo, et sanktsioonid on ebaõiglased.

Iraani välisministeeriumi esindaja Ramin Mehmanparast ütles BBC-le, et meetmed, mis keelavad ELi valitsustel ja firmadel sõlmida uusi lepinguid Iraanist nafta importimiseks ning tühistavad 1. juuliks kõik naftaostulepingud, ei takista islamivabariigil põhiõiguste saavutamist. Mehmanparast ei täpsustanud, mida ta põhiõiguste all konkreetselt silmas peab.

«Euroopa amentikud ja teised riigid, mis on USA poliitilise surve all, peaksid arvestama oma rahvuslike huvidega ja mitte jätma end ilma Iraani naftast selleks, et aidata USA ametnikel saavutada oma salajasi eesmärke,» lisas Mehmanparast.

ELi sanktsioonide eesmärk on sundida Teherani loobuma tuumaprogrammist, mille eesmärgiks olevat luua aatomipomm, kuid Iraani kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles