Rwanda väed sisenesid Kongo idaossa

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV sõdurid positsioonil mässuliste rindejoone lähedal Põhja-Kivu provintsis.
Kongo DV sõdurid positsioonil mässuliste rindejoone lähedal Põhja-Kivu provintsis. Foto: AFP / Scanpix

Kongo DV võimud lubasid naaberriigi üksused oma territooriumile jahtima hutu sisse, kelle liidreid seostatakse poolteise aastakümne eest maailma vapustanud Rwanda genotsiidiga.


ÜRO pressiesindaja kinnitusel on riigipiiri ületanud paar tuhat sõdurit, kes asuvad operatsioonile Põhja-Kivu provintsis, kus suureneb sellega taas humanitaarkriisi vallandumise oht, vahendas BBC News.

Kongo DV ja Rwanda leppisid eelmisel kuul kokku ühistegevuses end Rwanda demokraatlikuks vabastusarmeeks nimetava FDLR-rühmituse vastu, et nende relvastatud üksuste vastupanu murda.

Hutude vastu nõudis kampaaniat mässuline tutsi kindral Laurent Nkunda, kes alustas eelmise aasta lõpus Kongo DV idaosas sõjategevust keskvõimu vastu, kuid leppis detsembris siiski relvarahuga.

FDLR on vaatlejate sõnul üheks peamiseks ebastabiilsuse tekitajaks regioonis ning selle liidreid seostatakse Rwandas korraldatud genotsiidiga tutsi vähemuse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles