Kuritegelik jõuk püüdis toimetada läbi Soome ELi Aafrika illegaale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirrong Allegro kurseerib Peterburi ja Helsingi vahel.
Kiirrong Allegro kurseerib Peterburi ja Helsingi vahel. Foto: SCANPIX

Venemaal tegutsev kuritegelik organisatsioon üritas esialgsete oletuste järgi tuua Soome mitmeid illegaale.

Kagu-Soome piirivalvurid pidasid kinni kolm Elevandiluuranniku kodanikku, kes on osa Peterburi ootele jäänud suuremast grupist, vahendas yle.fi.

Piirivalve andmetel aitas kuritegelik grupeering eelmisel aastal Aafrikast Neevalinna 24 inimest. Nende lõplikuks reisisihiks oli Kesk- ja Lõuna-Euroopa.

Kolme Elevandiluuranniku kodaniku teekond Peterburist Euroopa Liit lõppes Vainikkala piirilinnas. Piirivalvuritele jäid silma näiteks ühe naise passis olnud võltsitud Kreeka viisa ja ühe mehe võltsitud Norra elamisluba.

Kagu-Soome piirivalveüksuse vanemleitnandi Ville Mihli sõnul pole praegu selgust, kas osa aafriklasi liikus Schengeni viisaruumi mingit muud teed mööda või mitte.

Mihl rääkis, et oletatavasti tahtsid Elevandiluuranniku kodanikud jõuda lõpuks Itaaliasse või Prantsusmaale.

Aafriklased jäid Soome piirivalvuritele vahele eelmisel sügisel, kuid eeluurimine on võtnud Peterburis asuva jõugu tausta väljaselgitamise tõttu aega. Soomes ajas asju Rwandas sündinud Vene kodanik, kes võeti kinni, kui Venemaale tagasi püüdis pääseda.

Lisaks Soomele on Euroopa Liidu välispiiri testitud ka Lätis ja Leedus. Illegaalsed piiriületused Baltimaadega külgnevatel piiridel on suurenemas, tõdes Euroopa piirivalveameti peadirektor Ilkka Laitinen.

Frontex fikseeris mullu ELi välispiiril 120 000 illegaalset piiriületust, see on kolmandiku võrra enam kui mullu. Enim leiab taolisi piiriületusi aset Kreeka ja Türgi piiril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles