Egiptlased tähistavad aasta möödumist ülestõusust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptlased kogunesid Tahriri väljakule tähistama aasta möödumist Hosni Mubaraki vastase ülestõusu algusest.
Egiptlased kogunesid Tahriri väljakule tähistama aasta möödumist Hosni Mubaraki vastase ülestõusu algusest. Foto: SCANPIX

Kairo Tahriri väljakule on kogunenud tuhanded egiptlased tähistama ühe aasta möödumist ülestõusu algusest, mis viis president Hosni Mubaraki kukutamiseni.

Osa inimesi tähistab aastataguste rahutuste epitsentris islamistlike erakondade hiljutist edu parlamendivalimistel, samas kui teised nõuavad seal uusi poliitilisi reforme, vahendab BBC News.

BBC korrespondendi sõnul on meeleolu seni olnud rahulik, meenutades pigem tohutut tänavapidu kui poliitilist protestiaktsiooni. Kohale on tulnud ka neid, kes soovivad eeskätt mälestada enam kui 850 hukkunut, kes aasta eest Tahriri väljakul või selle lähedal tapeti.

«Me ei tohiks unustada, et siin leidis aset verevalamine. See ei ole pidu, vaid suur sündmus, et avaldada kaastunnet meie vendadele, kes alates mullu 25. jaanuarist kuni tänaseni surma on saanud,» ütles Walid Saad.

Aastapäeva puhul tühistas Egiptust valitsev sõjaline nõukogu osaliselt ka aastakümneid kehtinud eriolukorra. Samuti lastakse täna lepitava signaalina protestijatele vabaks üle 1900 vangi, kelle sõjaväekohtud trellide taha on mõistnud.

Mubarak on antud kohtu alla rahumeelsete demonstrantide tapmiseks käsu andmise eest, ekspresident eitab süüdistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles