USA mõjukas senaator hoiatas relvamüügi eest Venemaale

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse dessantlaev Mistral
Prantsuse dessantlaev Mistral Foto: SCANPIX

USA senati väliskomisjoni kuuluva vabariiklase Richard Lugari sõnul võivad NATO Euroopa liitlasriikide sõlmitud relvatehingud Venemaaga tulevikus valusalt kätte maksta.

Lugari sõnul võivad sellised tehingud seada ohtu NATO liitlaste ühtsuse, samuti pidas senaator võimalikuks, et tulevikus võidakse neid relvi kasutada NATO vastu, vahendas uudisteagentuur AFP.

Lisaks palus Lugar USA Kongressi teabeteenistusel (CRS) uurida relvastustehnoloogia ja varustuse müügi mõjusid. Konkreetselt nimetas ta oma pöördumises Prantsusmaa ja Venemaa vahelist helikopterikandja Mistral tehingut, Itaalia soomukite müüki Venemaale ning Saksa-Vene koostööd.

«Ajal, mil NATO jätkab Venemaa Föderatsiooniga konstruktiivsete suhete edendamist, valmistavad need tehingud muret, silmas pidades Vene ametnike avaldusi, mille kohaselt võidakse teatud varustust kasutada plaanides USA partnerite ja liitlaste vastu,» hoiatas Lugar.  

«Kas selliste tehingutega on saavutatud mingisugust poliitilist kasu NATO-Venemaa suhetes?» küsis Lugar, paludes sellele vastata CRSil. Ka küsis senaator teabeteenistuse arvamust selle kohta, kas tulevikus võivad NATO liitlasriigid sarnaseid kahepoolseid tehinguid sõlmida ka Hiinaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles