ÜRO tunneb Liibüas toimuva pärast muret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa endised mässulised eile kontrollpunktis 60 kilomeetri kaugusel Bani Walidist, kus sel nädalal hukkus kokkupõrgetes neli inimest.
Liibüa endised mässulised eile kontrollpunktis 60 kilomeetri kaugusel Bani Walidist, kus sel nädalal hukkus kokkupõrgetes neli inimest. Foto: SCANPIX

Liibüa endised mässulised on väljunud kontrolli alt ja hoiavad tuhandeid inimesi salajastes kinnipidamiskeskustes, samas kui nõrgal vahevalitsusel on raskusi oma autoriteedi kehtestamisega, teatas ÜRO erisaadik julgeolekunõukogule.

ÜRO ametnikud rääkisid eile New Yorgis, et pealinnas Tripolis, Banghazis ja Bani Walidis on hiljuti toimunud kokkupõrkeid ning mässulised hoiavad riigis vahi all umbes 8500 Muammar Gaddafi poolehoidjat. On ka teateid nende piinamisest, vahendas BBC News.

ÜRO erisaadik Ian Martin lükkas siiski ümber esmaspäevased teated kõrbeoaasist Bani Walidist, kus kokkupõrgetes relvastatud linnaelanike ja revolutsionääride vahel sai surma neli inimest. Martini sõnul ei vasta tõele väide, et Gaddafi-meelsed väed on linna oma kontrolli alla võtnud.

Siiski on olukord Gaddafi toetajate ja nende vastaste vahel siiani keeruline.

«Endine režiim võidi kukutada, kuid karm reaalsus on see, et liibüa rahvas peab endiselt edasi elama selle sügavalt juurdunud pärandiga,» ütles Martin.

Gaddafi pärandiks on tema sõnul nõrgad, kohati olematud riigiasutused, nagu ka pikaaegne parteide ja kodanikuühenduste puudumine. See kõik muudab Liibüa ülemineku demokraatiale keerulisemaks, tõdes Martin.

Liibüa valitsus pole suutnud desarmeerida endiste mässuliste grupeeringuid – siiani on relvad vabalt saadaval ning paljudel rühmitustel pole selgeid juhte ja käsuliine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles