Obama käskis peatada protsessid Guantanamo tribunalis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo sõjaväebaasis asuv Camp Justice, kus toimuvad sõjatribunalid terrorikahtlusaluste üle.
Guantanamo sõjaväebaasis asuv Camp Justice, kus toimuvad sõjatribunalid terrorikahtlusaluste üle. Foto: AFP / Scanpix

USA uus president Barack Obama andis vaid loetud tunnid pärast oma ametivannet prokuratuurile korralduse taotleda protsesside peatamist vastuolulises Guantanamo sõjatribunalis.


Tribunali tööga kursis oleva ametniku sõnul kavatsevad kohtunikud palve osas otsuse teha juba kolmapäeval, vahendasid AFP ja Reuters.

Prokuratuurist öeldi, et taotlus protsesside peatamiseks esitati «õiguse huvides». Selle heakskiitmise korral peatataks ligi neljaks kuuks üle paarikümne juba algatatud protsessi edasikäsitlemine.

Peatatavate protsesside hulgas oleks ka viie mehe vastu esitatud süüdistused 11. septembri terrorirünnakute vandenõus osalemisest, samuti Afganistanis väidetavalt USA sõdureid granaadiga rünnanud «läänlase» juhtum.

Barack Obama on lubanud sulgeda vastuolulise Guantanamo laagri, milles nähakse väga musta plekki USA renomeele maailmas ning vangistatute väärkohtlemise ja ebaõige kinnipidamise sümbolit. Korraldus tribunali töö peatamiseks tuli aga juba enne seda otsust.

Laagri enda sulgemine võtab veel aega, sest kõigepealt tuleb leida lahendus küsimusele, kuhu edasi saata seal veel viibivad umbes veerand tuhat kinnipeetavat, kelle seast paljud võiksid pääseda kohe vabadusse, ent ei saa naasta erinevatel põhjustel oma kodumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles