Töötute hispaanlaste kõhutäis sõltub nunnadest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötute hispaanlaste kõhutäis sõltub nunnadest
Töötute hispaanlaste kõhutäis sõltub nunnadest Foto: SCANPIX

Möödunud nädala teatasid mitmed uudisteagentuurid, et Hispaanias on viis miljonit töötut.

See on enamvähem palju, kui Soomes elanikke, edastab AFP.

Hispaanias on selle tõttu üha rohkem inimesi hakanud külastama supikööke, eriti populaarsed on aga kloostrite juures tegutsevad supiköögid.

Töötute hulgas on nüüdseks ka palju keskklassi esindajaid, kes töö kaotamise järel on vaesunud.

Need põlishispaanlased ootavad nüüd supiköögijärjekordades koos Rumeenia päritolu koristajate ja Ecuadorist pärit ehitustöölistega.

«Nunnade supikööki mäletan juba ajast, mil ma laps olin. Ma ei arvanud, et ka mina kunagi siia sööma pean tulema,» sõnas 58-aastane Madriidis elav Antonio.

Antonio töötas 37 aastat Madridi haiglas sanitaartehnikuna. Ta koondati kolm aastat tagasi ning luuhaiguse käes kannatav mees ei ole uut tööd leidnud. Kogu töötu abiraha kulub tal korteriüüriks ning söögi jaoks raha üle ei jää.

«Majanduslik olukord on selline nagu ta on. Isegi väga haritud ja suurte kogemustega spetsialiste on tööta. Selline olukord mõjub inimestele, kes on terve elu olnud heal järjel ja kindlustatud, nii vaimselt kui füüsiliselt laastavalt,» sõnas Antonio.

Hispaanias on töötus arenenud riikidest kõige suurem. Hiljutiste andmete kohaselt on seal tööta 23 protsenti elanikkonnast ehk 5,3 miljonit inimest. Eriti raske on aga just ülikooli või kutsekooli lõpetanud noortel. Neist pooltel ei ole tööd.

Töötute määr hakkas kasvama 2008. aastal, kui ehitussektoris tekkis seisak. Nüüd on töötute nimekirjas ka üha enam riigiametnikke, kuna valitsus rakendab kokkuhoiupoliitikat.

Üks neist on sotsiaaltöötaja Isabel Ruiz, kes on 15-kuuse lapse ema. Naine on  saanud aegajalt tööd asendajana.

«Kohalikud võimud hoiavad raha kokku. Varem olin väga nõutud oma oskuste tõttu. Nüüd on telefonikõned, milles tööd pakutakse, väga harvad. Asendajaid eriti enam ka ei võeta,» lausus hispaanlanna.

Madridi äärelinnas asuvast kodutute öömajast on pikk maa nunnade supikööki, mis asub kesklinnas.

Sellegi poolest sõidab 32-aastane Tomas Rodriguez tund aega bussiga, et korralik kõhutäis saada.

«Käin siin iga päev. Nad pakuvad enamasti pastat ja ube. Vahel saab ka uued riided,» lausus mees.

Rodriguez töö kaks aastat tagasi. Varem töötas ta suures kaubakeskuses müüjana.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles