Rootsi hakkab homoabielusid seadustama

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi hakkab homoabielusid seadustama.
Rootsi hakkab homoabielusid seadustama. Foto: AFP / Scanpix

Neljast Rootsi valitsuskoalitsiooni kuuluvast parteist kolm soovivad juba sellest kevadest seadustada samasooliste abielude registreerimise võimaluse.

Paremtsentristliku valitsuskoalitsiooni koostatud eelnõu näeb ette samasooliste kooselu seadustamist alates käesoleva aasta 1. maist, kirjutas thelocal.se.

Paremparteide blokki kuuluvad moderaadid, Keskpartei ja Rahvapartei toetavad eelnõud, kuid ainsa koalitsioonierakonnana on selle vastu kristlikud demokraadid. Neid häirib asjaolu, et samasooliste kooselu registreerimisel kastutaks traditsioonilt abielu terminit, sest täna parlamendis esitatud seaduseelnõu kohaselt poleks abieluseaduses enam viiteid abiellujate soole.

Ilmselt pälvib seaduseelnõu parlamendi heakskiidu, sest seda toetab ka peamine opositsioonierakond sotsiaaldemokraadid.

Kui praegu saavad heteroseksuaalsed abiellujad valida ilmaliku ja kirikliku abielutseremoonia vahel, siis homoseksuaalsed paarid saavad end registreerida vaid perekonnaseisuametis. Uue seaduse jõustumisel võivad samasoolised paarid registreerida oma kooselu edaspidi ka kirikus.

Ülemöödunud aastal kiitis samasooliste inimeste kooselu heaks ka Rootsi evangeelne luterlik kirik. Siiski soovib kirik terminit «abielu» kasutada ainult mehe ja naise vahel registreeritud suhte puhul.

Seaduseelnõu järgi on kirikuõpetajatel siiski õigus isikliku veendumuse tõttu samasoolise paari laulatamisest keelduda. See on pälvinud aga osade homoaktivistide pahameele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles