Ashton astus Javlinski kaitseks välja

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene opositsioonipartei Jabloko liider Grigori Javlinski.
Vene opositsioonipartei Jabloko liider Grigori Javlinski. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu kõrge välisasjade ja julgeolekupoliitika esindaja Catherine Ashton palus Vene võimudel registreerida opositsioonipoliitik Grigori Javlinski presidendikandidaadiks.

«Ma kutsun vastutavaid asutusi üles kiiresti läbi vaatama otsust Grigori Javlinskit [presidendikandidaadiks] mitte registreerida,» ütles Ashton Euroopa Parlamendis toimunud Venemaa-teemalisel arutelul, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Keskvalimiskomisjoni väitel oli liberaalse opositsioonierakonna Jabloko presidendikandidaadi Javlinski toetusallkirjade seas lubatust rohkem ehk üle viie protsendi originaalide koopiaid või võltsinguid, mistõttu otsustas komisjon Javlinski 4. märtsi presidendivalimistelt kõrvaldada.

Jabloko, mille asutajate sekka Javlinski kuulub, teatas vastuseks komisjoni otsusele, et see õõnestab valimiste legitiimsust ning nende kandidaadi kõrvaldamiseks andis käsu Kremlisse naasta sooviv peaminister Vladimir Putin isiklikult, kes soovis sel moel vältida Jabloko valimisvaatlejaid.  

Javlinski ise lükkas ümber võimude väite, nagu olnuks võltsallkirju üle 25 protsendi, kinnitades, et nende arv jäi alla kolme protsendi. Lisaks teatas ta kavatsusest komisjoni otsus kohtusse kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles