Hiina lapsi mürgitanud piimatootjad mõisteti surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina määras eile surmanuhtluse kahele mehele nende rolli eest mullu kuue lapse elu nõudnud ja tuhandeid haigeks teinud melamiiniskandaalis.


Eelmise aasta septembris puhkenud, ühes kõigi aegade suuremas toiduainete mürgitamise skandaalis oli kõrgeima profiiliga süüdlane Hiina piimagigandi Sanlu eksjuht Tian Wenhua. 66-aastane naine mõisteti eluks ajaks vangi. Lisaks peab ta tasuma 20 miljoni jüääni (35 miljoni Eesti krooni) suuruse trahvi.

Surma mõisteti kaks piima vahendamisega tegelenud meest, Zhang Yujun ja Geng Jinpin, kes said tapvate piimatoodete valmistamisel peasüüdlasiks.

Mürgitatud valgupulber


Zhangi surmaotsuse aluseks oli ebaseaduslik vabrik, mis tootis Ida-Hiinas 600 tonni melamiiniga mürgitatud nn valgupulbrit. Geng mõisteti süüdi mürgiste toodete edasimüümises piimatootjatele.

Tingimisi surma mõisteti ka kolmas mees, Gao Junjie, kuid tema surmaotsus võib suure tõenäosusega muutuda eluaegseks vanglakaristuseks. Shijiazhuangi kohus mõistis veel üle 15 piimaskandaaliga seotud töötaja pikkadeks aastateks vangi.

Muu hulgas plastmasstoodetes, mööblitööstustes ja väetistes kasutatavat melamiini lisasid hiinlased piimale, et suurendada lahjendatud piima valgusisalduse näitajaid. Melamiini sisse söönud lapsed said näiteks neerukivid ja muid tõsiseid tervisehädasid.

Kui sügisel tuli avalikkuse ette, et Sanlu on saastatud toorainet oma toodetes massiliselt kasutanud, selgus, et melamiini sisaldava piimasegu tarbimise tõttu on haiglasse sattunud juba mitu last. Praeguseks on neerukivide või muude melamiinist põhjustatud hädadega haiglaravi vajanud vähemalt 300 000 last, surnud on ametlikult kuus.

Kuigi karistused on karmid, ei ole sugugi kõik ohvrid rahul valitsuse ettevõtmistega pesta maha saastatud piimatoodete levikuga kaasnenud häbi.

28-aastane Liu Donglin, kelle 21-kuune poeg sai saastatud piimapulbrist neerukivid, kommenteeris ajalehele New York Times, et ei pea Sanlud sugugi peasüüdlaseks, kuna selle süüdi mõistetud töötajad on vaid patuoinad.

Vihased emad ja isad


«Need, kes peaksid vastutuse võtma, on valitsus, kvaliteedi järelevalve ja tervishoiuministeerium,» ütles ta. Liu sõnul kulutas ta oma poja ravimiseks kümme korda rohkem raha kui valitsuse makstud umbkaudu 3500-kroonine kompensatsioon.

Vihased emad ja isad, kellest paljud väidavad, et valitsus pole üldse tunnistanud, kui paljusid mürgipiim tegelikult puudutas, korraldasid Sanlu protsessi ajal kohtu ees ka meeleavaldusi, nõudes veel karmimaid karistusi. Kogu piimaskandaal on tarbijad välja vihastanud ja pannud imestama, kuidas on 22 piimatootjat puudutanud õudusloos süüdi mõistetud ainult 21 inimest, vahendas AFP.

Osa advokaate ja mürgipiima ohvreid väidab, et Hiina valitsus mätsis skandaali kinni, et see ei tuleks avalikuks enne Pekingi olümpiamänge mullu augustis, vahendas NYT.

Hiina mürgipiim

•    Melamiini leidmisest teatati mullu septembris, kuigi kahtlused tulid avalikuks juba varem.
•    Esialgu leiti melamiini Sanlu imikutoidust, hiljem ka teistest toodetest.
•    Seejärel käivitunud uurimise käigus leiti melamiini mitmesuguste piimatoodete kõrval munadest, maiustustest ja loomasöödast mitte ainult Hiinas, vaid ka Aafrikas ja Euroopas.
•    Hiina piimatoodete müük keelati suures osas maailma riikidest.
Allikas: PM
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles