Soome presidendivalimistel oli varasemast enam rikutud sedeleid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piilupart Donald.
Piilupart Donald. Foto: SCANPIX

Rikutud sedelite arv tänavustel Soome presidendivalimistel oli tunduvalt suurem kui 2006. aastal, teiste seas hääletati näiteks Piilupart Donaldi ja muumide poolt, edastas rahvusringhääling YLE.

Kokku oli rikutud sedeleid tänavu 0,9 protsenti hääletanute üldarvust. 2006. aasta presidendivalimistel oli rikutud sedeleid 0,5 protsenti.

«Kõigil valimistel saab kõige rohkem protestihääli alati Piilupart Donald,» ütles Helsingi valimisringkonna komisjoni esimees Timo Eerikäinen. «Teiste valijate toetuse saanud kandidaatide seas olid ka Soome sõjaaegne president Risto Ryti, Briti luureagent ‘007’, Muumimamma ja kapten Haddock Tintini koomiksist.»

Uusimaa valimiskomisjoni esimehe Matti Hilli sõnul oli erakordselt palju ka sõimu sisaldavaid valimissedeleid.

«Rikutud sedelite arv teises voorus peegeldas valijate pahameelt, et nende soosik edasi ei pääsenud,» oletas Hilli. «Ebatavaliselt palju oli räigeid ja seksuaalse alatooniga sõnumeid.»

Lsaks said hääli teise vooru mittejõudnud kandidaadid Paavo Väyrynen ja Timo Soini, oma toetajad olid ka endisel presidendil Urho Kaleva Kekkonenil ja telekangelastel.

«Paljud rikutud sedelitest olid numbriga 4, mis oli Väyryneni number esimeses voorus, oli ka Soini number kolme,» ütles Pirkanmaa valimiskomisjoni esimees Tiina Kyöttilä-Vettenranta.

Soome valimissedelite täitmise reeglid on üsna karmid, rikutud on isegi sedelid, kus kandidaadi numbri järel on hüüumärk.

Valimised võitis oodatult konservatiivse Koonderakonna kandidaat Sauli Niinistö, kelle poolt hääletas pühapäeval valimiste teises voorus üle 1,8 miljoni inimese. Roheliste kandidaat Pekka Haavisto sai alla 1,1 miljoni poolthääle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles