Obama saadab kriisikolletesse kogenud erisaadikud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA uus president Barack Obama nimetas oma erisaadikuteks Lähis-Itta ja Afganistani-Pakistani regiooni minevikust tuntud rahuvahendajad.


Iisraeli-Palestiina konflikti saadab Obama lahendama endise senaatori ja kogenud rahvusvahelise läbirääkija George Mitchelli, kes oli aktiivne Põhja-Iiri rahuprotsessis.

Afganistani-Pakistani ja nendega seotud probleemidega läheb samal ajal tegelema endine USA suursaadik ÜRO juures Richard Holbrooke, kes osales Balkani sõdade lõpetamisel.

USA uueks riigisekretäriks kinnitatud Hillary Rodham Clinton ütles, et nende meeste määramine näitab, kui jõulist diplomaatiat kavatseb president ellu viima hakata.

Mitchell arvas, et konfliktid tekivad inimestest ja neid saavad ka lõpetada inimesed. «Ma nägin seda Põhja-Iirimaal ning sama võib juhtuda ka Lähis-Idas.»

Holbrooke omakorda tunnistas, et stabiilsuse tagamine Afganistanis ja Pakistanis pole kerge töö. «See on raske ülesanne. Keegi ei saa öelda, et see on läinud hästi, kui ameerika mehed ja naised võitlevad seal praegugi halastamatu ja sihikindla vaenlasega.»

Barack Obama on kohe pärast ametisseastumist asunud ellu viima oma lubadusi tegeleda senisest aktiivsemalt tõsiste välispoliitiliste väljakutsetega pingekolletes ning plaani viia terrorismi vastu peetava võitluse fookus Iraagist taas Afganistani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles