Santorum sai USA vabariiklaste eelvalimistel uut hoogu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rick Santorum koos abikaasa Kareniga.
Rick Santorum koos abikaasa Kareniga. Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv Rick Santorum võitis üllatuslikult kõik kolm eile peetud eelvalimist.

Endist senaatorit Santorumit saatis edu Minnesotas ja Missouris ning ta oli võidukas ka Colorados, mida arvati seni eelvalimiste soosiku Mitt Romney pärusmaaks olevat.

Kristlikke väärtusi rõhutav Santorum võitis Missouris 55 protsenti ja Romney 25 protsenti häältest.

Minnesotas tuli Santorum esimeseks 45 protsendiga, talle järgnesid libertaanlike vaadetaga Ron Paul 27 ja Romney 17 protsendiga.

Suurim üllatus sündis Colorados, kus Santorum kogus 40 ja Romney 35 protsenti häältest.

Eilsed tulemused on tõsiseks tagasilöögiks endisele esindajatekojale spiikrile Newt Gingrichile, kes on Santorumiga sama valijasegmendi pärast võisteldes püüdnud end näidata konservatiivsete meeliskandidaadina.

Gingrich ja suhteliselt mõõdukaks peetav Romney võivad leida lohutust asjaolust, et ükski eilsetest valimistest pole siduv, kuid Santorumile tähendab võit hüppeliselt kasvavat meediatähelepanu ja võimalust oma ahast valimiskassat täita.

Eelvalimiste pikaaegse liidri, endise Massachusettsi kuberneri Romney seisukohast möödus teisipäev valuliselt. Ta tuli nelja järelejäänud kandidaadi seas Missouris teiseks ja Minnesotas kolmandaks ning kaotas Colorados, mida seni peeti tema kindlaks kantsiks.

Santorum võitis küll 3. jaanuaril eelvalimiste maratoni alustanud Iowa osariigis, kuid neljas järgmises osariigis polnud tal enam suurt sõna sekka öelda. Seda üllatavam on tema uus tähelend.

Vabariiklaste liidrid loodavad siiski, et eelvalimiste selge võitja koorub võimalikult vara. Võtmepäevaks on 6. märts ehk nn superteisipäev, kui oma eelistuse selgitavad korraga välja kümme osariiki.

USA presidendivalimised toimuvad novembris, kus demokraate esindab praegune riigipea Barack Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles