Bērziņš peab vajalikuks Läti põhiseaduse põhjalikku uuendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš
Läti president Andris Bērziņš Foto: Peeter Langovits

Läti president Andris Bērziņš ütles täna, et peab vajalikuks põhiseaduse põhjalikku uuendamist ning et seda tuleks teha enne järgmisi üldvalimisi.

Bērziņš kordas portaalile diena.lv antud online-usutluses oma seisukohta, mille kohaselt on 18. veebruaril toimuv rahvahääletus, millega nõutakse vene keelele teise riigikeele staatust, absurdne. Ka kinnitas riigipea, et referendumi algatamist oleks tulnud takistada.

«Mulle tundub, et referendumi pärast kardame juba omaenese varjugi. Siin pole midagi karta, see on selge igale normaalsele inimesele. Minu arvates ei oleks vaja olnud seda teha – see oleks tulnud peatada juba päris alguses,» sõnas ta.

«Olen veendunud, et lähiaastatel kirjutatakse uus põhiseadus, et ka siin tuleb täiesti uus lähenemine. Praegune põhiseadus tundub väga loogilisena, ent olukord on praegu ikkagi täiesti teistsugune,» ütles president ja märkis, et kavatseb põhiseaduse uuendamise ise algatada.

«Jah, olen valmis (algatama). See protsess tuleks ilmselgelt lõpetada enne järgmisi seimivalimisi,» sõnas ta.

Referendum kukub eeldatavalt läbi, kuna heakskiiduks vajab hääletus vähemalt poolte valimisõiguslike kodanike ehk 771 350 inimese toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles