BBC ajakirjanikud said ranged reeglid, kuidas kajastada terroristi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abu Qatada
Abu Qatada Foto: SCANPIX

Suurbritannia ringhäälingu BBC ajakirjanikud said ranged reeglid, kuidas tohib kajastada terroriorganisatsiooni Al-Qaeda endise juhi Osama bin Ladeni parema käena tuntud Abu Qatada kohta käivat informatsiooni.

BBC ajakirjanikud tohivad nüüdsest Abu Qatada kohta kasutada terminit radikaal, mitte terrorist.

Tema nimetamine äärmusrühmituse esindajaks on keelatud.

Toimetajatel ei soovitata kasutada Abu Qatada fotosid, millel ta näeb ülekaaluline välja, kuna ta olevat nüüd märgatavalt kõhnem.

«Ma jälgime väga täpselt, millist keelt kasutame. Samas ei ole mitte ühegi sõna kasutamine siiski keelatud,» teatas BBC pressiesindaja.

Ta lisas, et tegemist on toimetusesiseste reeglitega, mis aitavad teatud olukordades informatsiooni täpsemalt edastada.

Juba 2005. aastal ei soovitatud BBC ajakirjanikel kasutada sõna «terrorist». BBC arvates on see sõna nüüdseks oma algse tähenduse kaotanud, kuna seda kasutatakse igasugustel juhtumitel. Tegelikult tuleks seda sõna kasutada minimaalselt ja kaalutletult.

Briti kohus määras sel nädalal, et Suurbritannias vangis olev moslemist usujuht tuleb vabastada. See uudis ei rõõmustanud Briti poliitikuid.

Qatada peab astuma kohtu ette oma kodumaal Jordaanias.

Suurbritannia kohtusüsteemis on Qatada kohta kasutatud väljendit «väga ohtlik isik», mitte aga sõna «terrorist». Ka Qatada kaitsjad kirjeldasid teda, kui ohtu Briti ja rahvusvahelisele julgeolekule.

Qatadat peetakse möödunud aasta mais USA eriüksuse poolt Pakistanis maha lastud Osama bin Ladeni paremaks käeks. Qatada olevat juhtinud Al-Qaeda tegevust Euroopas.

Terrorismiasjatundjate arvates läks BBC oma poliitilise korrektsusega liiga kaugele.

«Selle mehe näite alusel on raske aru saada, mida tuleks teha, et BBC ei nimetaks sind äärmusislamistiks,» sõnas Briti siseministeeriumi töötaja James Clappison.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles