Haldusreformi plaan kütab Soome poliitikute seas kirgi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaart. Riigis plaanitava haldusreformi käigus võib kaduda 80 protsenti valdadest.
Soome kaart. Riigis plaanitava haldusreformi käigus võib kaduda 80 protsenti valdadest. Illustratsioon: Scanpix / Laura Kangur

Soome haldusreformi eesmärgiks ei ole kulude kärpimine, vaid teenuste kättesaadavuse parandamine ja demokraatia suurendamine, rääkis sotsiaaldemokraatide parlamendifraktsiooni juht Jouni Backman YLE hommikuprogrammis.

«Inimesi küll lahti laskma ei hakata,» lubas ta.

Endine regionaalminister Tapani Tölli (Keskerakond) väitis samas, et omavalitsuste eksperdid ei toeta valdade arvu jõhkrat vähendamist. Küll aga tunnistas ta, et valdade tegevuse toetamiseks tuleb teha uuendusi, kuid nimetas eile avalikuks tehtud haldusreformi plaani «mehaaniliseks kaardiülesandeks».

Koonderakondlane Petteri Orpo selgitas Töllile, et avaldatud kaardile pole kantud valdade piirid, vaid uuenduste alla kuuluvate ja selgitust vajavate alade piirid. Opositsioonil ja eriti Keskerakonnal on hea võimalus liituda plaanidega, lisas ta.

Backman ja Orpo püüdsid selgitada, et tegemist on töörühma tehtud ettepanekuga.

Keskerakondlase Tölli sõnul püüab valitsus pugeda ametnike selja taha peitu. «Ametnikud on lojaalsed, nad on saadud ülesandega hästi hakkama saanud,» ütles Tölli.

Valdade liitmise küsimusega tegelenud töörühm esitas eile ettepaneku, mille järgi võiks jääda alles 66-70 valda. Praegu on neid 336 ja seega võib ümberkorralduse käigus kaduda 80 protsenti senistest valdadest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles