Etioopia peaministri jutt andis Rootsi ajakirjanikele õrna lootust

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi ajakirjanik Martin Schibbye (paremal) ja fotograaf Johan Persson.
Rootsi ajakirjanik Martin Schibbye (paremal) ja fotograaf Johan Persson. Foto: SCANPIX

Etioopia peaministri Meles Zenawi sõnavõtt annab väikest lootust terrorismis süüdi mõistetud kahele Rootsi ajakirjanikule.

Valitsusjuht tõstis rootslaste küsimuse esile eile, kui vastas parlamendisaadikute küsimustele, kirjutab Expressen.

«Need kaks ajakirjanikku rikkusid Etioopia seadusi. Ükski ajakirjanik ei või põgeneda kohtu eest juhul, kui on rikutud seadusi,» rääkis ta.

Zenawi lükkas tagasi väited, nagu kasutaks valitsus karmi terrorismiseadust opositsiooni maha surumiseks.

«Kohtuistungid on avatud ja kõigil on võimalus saada omale advokaat. Mõned on ka vabastatud, kuna tõendeid süüdi mõistmiseks pole leitud. Kaalume ka armu andmist, kui tegijad end südi tunnistavad ja tehtut kahetsevad,» rääkis Zenawi.

Etioopia kohus mõistis mullu detsembri lõpus kaks Rootsi ajakirjanikku süüdi riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ja terrorismi toetamises ning karistas neid 11-aastase vangistusega.

Reporter Martin Schibbye ja fotograaf Johan Persson võeti kinni Ogadeni piirkonnas 1. juulil 2011. Mehed oli koos Ogadeni rahvusliku vabastusrinde (ONLF) võitlejatega ületanud Somaalia-Etioopia piiri.

Prokurörid nõudsid meeste karistamist 18 aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles