Kohus mõistis Plesetski kosmodroomi inseneri süüdi CIA heaks nuhkimises

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanderakett Molnija-M Plesetski kosmodroomil Arhangelski oblastis.
Kanderakett Molnija-M Plesetski kosmodroomil Arhangelski oblastis. Foto: SCANPIX

Venemaa sõjaväekohus mõistis Plesetski kosmodroomil töötanud inseneri süüdi Ameerika Ühendriikide heaks töötamises ja karistas teda riigi reetmise eest 13-aastase vangistusega.

Kohtu väitel müüs alampolkovnik Vladimir Nesterets Luure Keskagentuurile (CIA) informatsiooni Venemaa kõige uuemate strateegiliste rakettide kohta, vahendas AFP.

Vene föderaalne julgeolekuteenistus (FSB) teatas, et Nesterets võttis oma süüdistuse raketikatsetusi puudutanud teabe müümises.

Mees toimetatakse range režiimiga kolooniasse ja talt võeti alampolkovniku auaste.

Täpsemat informatsiooni alampolkovniku vastu suunatud kohtuprotsessi kohta pole avalikustatud. FSB keeldus täpsustamast protsessiga seotud raketisüsteemi nimetust.

Venemaa sõjavägi kasutab Plesetski kosmodroomi sageli satelliitide stardikohana ja raketikatsetuste läbiviimise paigana. Aastal 1996 avatud Venemaa territooriumi ainus kosmodroom asub Arhangelski oblastis.

Nesteretsi süüdimõistmine sai teatavaks mõned päevad pärast seda, kui president Dmitri Medvedevi ja FSB juhti kohtumisel oli arutatud lääneriikide agentide aktiviseerumist Venemaal.

Medvedevi väitel paljastas FSB eelmisel aastal 199 välisspiooni ja agenti. Riigipea sõnul oli mitmel lääne heaks nuhkinud spioonil Venemaa kodakondsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles