Kreekas kasvas meeleavaldus üle vägivaldseks märuliks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ateena kesklinnas kasvas parlamendis arutlusel oleva kokkuhoiukava vastane meeleavaldus üle vägivallatsemiseks, protestijad ründavad märulipolitseinikke ja süütavad hooneid.

Loobitakse kive ja bensiinipomme ning politsei kasutab meeleavaldajate vastu pisargaasi, vahendab BBC News. On vigastatuid ja vähemalt 10 hoonet süüdati põlema.

Samal ajal arutab parlament kokkuhoiukava, mille vastuvõtmist nõuavad Kreekalt Euroopa Liit ja IMF.

Kohapeal viibiva BBC reporteri sõnul on vägivaldsed protestiaktsioonid Kreekas viimastel kuudel küll tavalised, kuid eile alanud meeleavaldustele järgnenud vägivallatsemine on üllatavalt laiaulatuslik. Teiste hulgas on süüdatud mitmeid ajaloolisi hooneid, näiteks kohvikuid ja kinosid. Ta lisas, et Ateena kesklinnas asuv Konstitutsiooni väljak on mattunud pisargaasi pilvesse ja mitmel pool linnas jätkuvad meeleavaldajate lahingud politseiga.

Üleeile alanud massimeeleavalduse raames tuli Ateenas ja Thessalonikis tänavatele 100 000 inimest, teatas politsei.

Parlament langetab otsuse kokkuhoiukava suhtes lähemate tundide jooksul ning analüütikud usuvad, et see leiab rahvasaadikute poolt piisavalt toetust. Kui kava vastu ei võeta, keelduvad IMF ja EL Kreekat rahaliselt toetamast ja see viiks riigi märtsiks pankrotti.

Kokkuhoiukava näeb muuhulgas ette 15 000 avaliku sektori töökoha kaotamise, tööseaduste liberaliseerimise ning miinimumpalga 20-protsendise languse (751 eurolt 600 eurole).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles