Sri Lanka väed vallutasid viimase tamilite kindluse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka armeejuht kindralleitnant Sarath Fonseka teatas Mullaithivu vallutamisest televisioonis.
Sri Lanka armeejuht kindralleitnant Sarath Fonseka teatas Mullaithivu vallutamisest televisioonis. Foto: AFP / Scanpix

Sri Lanka valitsusväed vallutasid täna väidetavalt saareriigi kirdeosas asuva Mullaittivu, mis oli viimane tamili sisside valduses olnud linn.

Sri Lanka televisioonis esinenud kindralleitnant Sarath Fonsek teatas, et pärast kuu aega väldanud võitlust on Mullaitivu «täielikult hõivatud», vahendasid AFP ja BBC News. Fonseka sõnul on separatistide käes veel vaid 300 ruutkilomeetrit džunglit.

Tamili Tiigritelt pole seni kommentaari saadud, kuid viimastel kuudel on neid tabanud tõsised sõjalised tagasilöögid. Kindrali sõnul tähendab viimase linnastunud tugipunkti langemine «95 protsendi» ulatuses konflikti lõppu.

Sõltumatutest allikatest infot toimuva kohta saada on võimatu, sest ajakirjanikke ohtlikku sõjatsooni Jaffna poolsaarel ei lubata.

Mõned tunnid varem teatas valitsus, et sõdurid on Mullaitivusse sisenenud ning on vaid aja küsimus selle täielik vallutamine. Eile õhkisid sissid suure tammi, et pealetungivate vägede kiiret edasiliikumist takistada.

25 aastat kodusõjas kannatanud saareriigi valitsus on lubanud sissid lõplikult purustada, kuid viimase aja sõjalisele edule on Tamili Tiigrid vastanud pommirünnakute ning partisanisõjaga džunglisse rajatud salajastest baasidest.

Mullaitivu linna elanike saatuse kohta infot ei ole antud. Senise veerand sajandi jooksul on tamilitega peetud võitluses hukkunud hinnanguliselt kuni 70 000 inimest. Erinevates sõjatsoonides võib praegu olla lõksus umbes veerand miljonit tsiviilelanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles