Iraan ähvardas naftakraanid ELi jaoks kinni keerata

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamirevolutsiooni 33. aastapäeva pidustused eelmisel nädalal Teheranis.
Islamirevolutsiooni 33. aastapäeva pidustused eelmisel nädalal Teheranis. Foto: SCANPIX

Iraan teatas täna, et võib vähendada naftamüüki kuude EL-i riiki, kuid ei tee seda veel praegu. Euroopa ametnikud sõnasid aga vastuseks, et nad otsivadki uusi varustajaid, vahendab AP.

Riiklik ringhääling IRIB teatas oma veebilehel, et Prantsusmaa, Kreeka, Itaalia, Hollandi, Portugali ja Hispaania suursaadikud kutsuti Teherani välisministeeriumisse, kus neid hoiatati, et «Iraan vaatab üle oma naftamüügi neisse riikidesse».

Iraani hoiatus oli vastuseks EL-i otsusele keelata Iraani nafta import, mis jõustub seniste lepingute lõppedes pärast 1.juulit.

Maailma naftahinnad tõusid lakke, osaliselt oli selle põhjuseks ka Iraani ingliskeelse telekanali Press TV teade, nagu oleks riik naftaeksporti juba vähendanud. Hiljem selgus, et sellekohaseid samme veel siiski ette võetud pole.

«Inimlikel kaalutlustel ja kontinendil valitseva külma kliima tõttu ei tee Iraan praegusel momendil seda,»sõnas Iraani araabiakeelne uudistekanal Al-Alam.

Euroopa Komisjoni sõnul ei muudaks Iraani naftamüügi piiramine olukorda eriti palju, kuna EL-i sisseostjaid on juba oma varustajaid vahetamas.

Iraan on Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) suuruselt teine naftatootja Saudi Araabia järel. Ühes päevas pumbatakse ligi 3,5 miljonit barrelit naftat, millest 2,5 miljonit läheb ekspordiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles