Venemaal sai hitiks video Putinist «trellide taga»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Youtube'i videost, milles Vladimir Putinit kujutatakse kohtualusena.
Kaader Youtube'i videost, milles Vladimir Putinit kujutatakse kohtualusena. Foto: SCANPIX

Venemaal muutus täna internetihitiks video, mis näib olevat reportaaž kohtu alla antud peaminister Vladimir Putinist, ent mis kujutab endast tegelikult osavalt monteeritud kollaaži.

Minutipikkune video tundub esmapilgul näitavat inimesi täis kohtusaali, mille puuritaolises kohtualustele mõeldud ruumis seisab norus peaga Vladimir Putin, keda süüdistatakse riigi raha varastamises ja terrorismis.

Ent tegelikult kujutab video endast osavat kollaaži kohtuprotsessist Putini vihavaenlase, endise kütuseärimehe Mihhail Hodorkovski üle ning Putini pea on ühendatud Hodorkovski oluliselt pikema kehaga.

Video, mis on Youtube'is kogunud ligi kaks miljonit vaatamist, avaldati veidi enam kui kaks nädalat enne 4. märtsiks kavandatud presidendivalimisi, millel Putin protestidele vaatamata ajalooliseks kolmandaks ametiajaks Kremlisse pürgib.

«Ekspeaminister toodi Hamovniki kohtusse umbes pool tundi tagasi,» kuulutab kaadritagune hääl, olles pärit Hodorkovski teise kohtuprotsessi telereportaažist.

Endine kütuseärimees Hodorkovski mõisteti algul süüdi maksupettustes ning 2010. aasta lõpul teise protsessi käigus ka pettuses. Ta peab viibima vanglas kuni 2016. aastani.

Lisaks pettusele, vargusele ja ametivolituste ületamisele süüdistatakse Putinit videos ka seotuses terroriakti korraldamisega elanikkonna hirmutamise eesmärgil, kinnitab kaadritagune hääl.

Üleeile Youtube'i laetud video kujutab endast reklaami 2002. aastal valminud dokumentaalfilmile, mis jutustab 1999. aastal aset leidnud pommirünnakutest Moskva elumajadele. Sel kuul internetti üles pandud film põhineb endise Vene julgeolekuohvitseri Aleksandr Litvinenko raamatul, kus süüdistatakse julgeolekujõude sarja veriste pommirünnakute korraldamises, mille eesmärgiks oli aidata Putinil võimuhaaret tugevdada.

Enne oma süüdistuste avaldamist Londonisse põgenenud Litvineko mürgitati radioaktiivse polooniumiga ning ta suri 2006. aastal. Venemaa on keeldunud peamist kahtlusalust, samuti endist julgeolekuagenti Andrei Lugovoid, Londonile välja andmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles