Šveits hakkab arendama kosmose «tolmuimejaid»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi kosmosekeskuse teadlane Claude Nicollier jagamas infot projekti CleanSpace One kohta
Šveitsi kosmosekeskuse teadlane Claude Nicollier jagamas infot projekti CleanSpace One kohta Foto: SCANPIX

Šveitsi teadlased hakkavad arendama satelliite,  mis suudavad tolmuimeja sarnaselt «imeda» kosmoseprügi nagu vanade satelliitide ja raketi osi.

Tegemist on Šveitsi kosmoseagentuuri ja Lausanne´i tehnikaülikooli koostööprojektiga, mis kannab nime CleanSpace One, edastab AFP.

Šveitsi kosmosekeskuse sõnul on kosmose koristamine hädavajalik, kuna Maa ümber tiirleb umbes 16 000 üle kümnesentimeetrist ja sadu miljoneid väiksemaid osi.

Kosmoseprügi liigub kiirusega paar kilomeetrit sekundis.

«Selle kosmoseprügiga kaasneb mitmeid riske, kuid samas tekib seda prügi aina juurde,» lausus Šveitsi kosmosekeskuse teadlane Claude Nicollier.

Šveitslased on kosmose koristamise jaoks välja töötanud kaks projekti. Esimene satelliit on selline, mis imeb kosmoseprügi endasse ning põleb siis Maa atmosfääri sisenemisel ära.

Teise variandi puhul lükkab koristussatelliit kosmoseprügi Maa atmosfääri, kus see ära põleb. Satelliit aga jätkab Maa ümbruses koristamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles