Ergma soovitas ukrainlastel aktiivselt ELi suunal tööd teha

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Ukraina parlamendi delegatsiooniga.
Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Ukraina parlamendi delegatsiooniga. Foto: Maria Laatspera / riigikogu

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Eestis vastukülaskäigul viibiva Ukraina parlamendi (Verhovna rada) delegatsiooniga ning soovitas Ukrainal püüelda tihedama majanduskoostöö poole Euroopa Liiduga.

Kohtumise peateemaks oli Ukraina ELi suunaline tegevus ja koostöö. Külalised kinnitasid, et Ukraina eesmärk on ELiga integreerumine, mille nimel on alustatud ulatuslike reformide elluviimist ja seadusandluse ühtlustamist ELi õigusega.

Ergma sõnas, et ELi näol on tegu Ukraina jaoks ka majanduslikult suure turuga, mistõttu ta soovitas ukrainlastel väga aktiivselt ELi suunal tööd teha. Riigikogu esimees toonitas Ukraina võimude ja opositsiooni vahelise dialoogi ja koostöö olulisust Ukraina reformide läbiviimisel ning ELiga lõimumisel. Juttu tehti nii energia- ja transpordipoliitikast kui ka turismi arendamisest.

Ergma jagas külalistele kogemusi Eesti infotehnoloogiliste lahenduste osas ning tõi näiteid sotsiaalvõrgustike kasutamisest rahva arvamuse teadasaamiseks ja kujundamiseks. Kohtumisest võttis osa ka riigikogu Eesti-Ukraina parlamendirühma esimees Tõnis Palts.

Kohtumiselt majanduskomisjoniga jäi mõlemapoolselt kõlama tihedama koostöö soov, eriti transiidi ja energia vallas. Ukrainlased omalt poolt tundsid huvi ka Eesti kogemuse vastu biotehnoloogia alal. Majanduskomisjoni esimees Arto Aas andis Ukraina kolleegidele põhjaliku ülevaate Eesti majanduse aktuaalsetest teemadest ja neis valdkondades tehtust, aga ka tulevikueesmärkidest. Kõne all oli nii raudteevõrgu, sadamate, lennuühenduse kui gaasisektoriga seonduv.

Aasa sõnul on Eesti Ukrainast kui koostööpartnerist väga huvitatud ja valdkondi, kus partnerlussuhteid arendada, on palju. Olulisematena märkisid majanduskomisjoni liikmed energeetikat, infotehnoloogiat, põllumajandust, turismi, transiiti, aga ka kõrgtehnoloogilist tootmist. Eesti pool tundis huvi Ukraina ärikeskkonna tingimuste parandamise ning selles osas plaanitavate seadusmuudatuste vastu. Ukrainlased omalt poolt kinnitasid, et nad on avatud igasugusele koostööle Euroopa Liidu riikidega ning kahepoolsed parlamentaarsed kontaktid aitavad sellele kindlasti kaasa.

Ennelõunal toimus ka kohtumine väliskomisjonis, kus kinnitati Eesti toetust Ukraina lähenemisele Euroopale ning rõhutati tihedamate kahepoolsete suhete tähtsust igal tasandil. Avatud vestluse käigus käsitleti ka neid valupunkte, mis on Ukraina tihedamat suhtlemist ELiga takistanud.

Väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul peab ka ELil olema parem ja selgem visioon suhete arendamiseks Ukrainaga. Eesti ja Ukraina majandussuhete arengust rääkides märkis Mihkelson korruptsioonivaba ning läbipaistva ärikeskkonna olulisust tihedate ärisidemete sõlmimiseks. Ukraina pool kinnitas, et riigi juhtkonna prioriteediks on võitlus korruptsiooniilmingutega ning selleks on parlamendil seadusandluse tasandil ka vahendid olemas.

Ukraina delegatsiooni kuuluvad transpordi- ja kommunikatsioonikomisjoni esimees Mihailo Mironenko, sama komisjoni liige Pavlo Lebedev, toiduainetetööstuse- ja regionaalpoliitika komisjoni esimees, endine majandusminister Vasil Gureiev ning  autoteede- ja transpordikomisjoni esimees Artem Sinitsja.

Homme külastatakse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning kohtutakse Eesti Raudtee ja Balti Laevaremonditehase esindajatega. Samuti on kavas kokku saada Ukraina kogukonna esindajatega ning külastada Ukraina kultuurikeskust Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles