ÜRO Peaassamblee mõistis Süüria vägivalla hukka

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustused Homsi linnas. Süüria aktivistide sõnul sai eilstes kokkupõrgetes surma 40 inimest.
Purustused Homsi linnas. Süüria aktivistide sõnul sai eilstes kokkupõrgetes surma 40 inimest. Foto: SCANPIX

ÜRO Peaassamblee kiitis eile ülekaalukalt heaks resolutsiooni, milles mõistetakse hukka inimõigusrikkumised Süürias ja kutsutakse valitsust üles tegema lõppu vägivallale.

Araabia maade algatus, mis kutsub ka president Bashar al-Assadi tagasi astuma, on järjekordne katse leida lahendus ligi aasta aega kestnud kriisile. Lootus on, et samm suurendab poliitilist survet Damaskusele peatada repressioonid meeleavaldajate vastu, vahendas BBC News.

Tegemist on mittesiduva otsusega ja põhineb selle kuu algul Hiina ja Venemaa veto tõttu nurjunud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonil.

Resolutsioon pälvis peaassamblees 137 poolt- ja 12 vastuhäält, 17 riiki olid erapooletud. Eesti hääletas resolutsiooni poolt.

Nagu arvata võis, hääletasid nii Moskva kui Peking taas resolutsiooni vastu. Vene asevälisminister Gennadi Gatilov põhjendas, et resolutsioon on tasakaalust väljas, sest sisaldab nõudmisi üksnes Süüria valitsusele, mitte opositsioonile.

Süüria väitel Assadi tagasiastumine üksnes süvendaks kriisi ja julgustaks äärmuslasi ja terroriste, keda Damaskus veristes rahutustes süüdistab.

Enne hääletust teatas Hiina, et saadab Süüriasse oma saadiku, et kõneluste teel leida rahumeelne lahendus.

Aktivistide sõnul tapeti eilsetes kokkupõrgetes Süürias vähemalt 40 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles