Vene pommitaja Läänemere kohal sundis õhku tõusma NATO hävitajaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õhujõudude pommitaja Tu-22M.
Vene õhujõudude pommitaja Tu-22M. Foto: SCANPIX

Neutraalsesse õhuruumi Läänemere kohal sisenes täna Vene pommitaja Tu-22M3, mistõttu tõusid õhku Balti riike turvavad NATO hävitajad.

Läti kaitseminister Artis Pabriks ütles BNSile, et Lätil on andmeid selle kohta, et Venemaa peab Balti riikide ja Poola vahelises regioonis tõsiseid strateegilisi sõjaväeõppusi.

Ametlikult pole Lätit õppustest teavitatud. Ning ehkki Venemaa pole kohustatud Lätit informeerima, oleks see heanaaberlikkuse ilming, osutas minister.

Võttes arvesse seda, et homme toimub Lätis referendum, millel nõutakse vene keelele teise riigikeele staatust, soovib kaitseministeerium saada täpsemat infot neil päevil regioonis toimuvatest Vene õhujõudude suurõppustest.

«Meil tekib legitiimne rahvusvaheline huvi ning me palume diplomaatilisi kanaleid kaudu välja selgitada, kas Venemaa saaks esitada koostöö raames NATOga täiendavat põhjalikumat infot, et arusaamatusi ei tekiks,» ütles Pabriks.

Küsimusele, kas õppuste toimumist tuleks seostada Lätis homme toimuva rahvahääletusega, vastas Pabriks, et Läti soovib saada täiendavat infot, et riigi elanikel selliseid kartusi ei tekiks.

«Omamata täpseid selgitusi nende õppuste eesmärkidest ja ülesannetest võivad Läti elanikud mõelda, et need õppused ja referendum Lätis on üksteisega seotud,» viitas ta.

Pabriks lubas esitada infopäringu Venemaale õppuste kohta Läti diplomaatide vahendusel juba täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles